Els 10 km de Santpedor van celebrar ahir la seva edició més especial i solidària des que es va posar en marxa fa ja més de dues dècades. La prova, organitzada per la Penya Blaugrana de la mateixa població bagenca va comptar enguany amb la col·laboració d'Ampans, la fundació que atén a discapacitats intel·lectuals, amb la seu central a Santpedor. El primer corredor en cobrir el recorregut va ser l'aragonès Said Ait Addi i la manresana Meritxell Calduch, absent de la competició des de feia dos anys, va celebrar el seu retorn amb una clara victòria en imposar-se en categoria femenina.

Un total de 650 esportistes van "córrer per Ampans", que és el lema sota el qual es desenvolupava ahir la popular cursa de Santpedor, convertida amb el pas dels anys, i ja en van 21, en tot un clàssic de la comarca del Bages. "Cada any hi ha més curses i l'atleta acaba prioritzant, per això mantenir-nos en els 600 participants suposa un èxit de consolidació", afirmava satisfet Jordi Serrano, vicepresident de la Penya Blaugrana de Santpedor.

Cap a les 5 de la tarda, una hora abans de l'inici de la cursa, els carrers adjacents de la plaça de la cooperativa, punt d'inici de la prova, era un formigueig d'atletes que ultimaven els preparatius de la cursa. Alguns recollien els dorsals, els més experts donaven consells als principiants sobre els punts més problemàtics del traçat i els més puristes, sota l'atenta mirada de desenes de curiosos i veïns, començaven a escalfar cames entre la gentada.

Un cop es va haver donat el tret de sortida, l'atleta Said Ait Addi va oferir un recital que cap altre corredor va poder interrompre. Un altre magrebí, Abdehak Sabhi, segon ahir, va acompanyar-lo al capdavant de la cursa fins l'equador del recorregut, moment en que, Ait Addi, va intensificar el ritme i va poder creuar la meta amb un avantatge de més d'un minut respecte Sabhi. L'accent bagenc al podi el va oferir David Martínez, qui va repetir la tercera posició aconseguida l'any passat.

Més brega hi va haver en categoria femenina. Un dels al·licients d'ahir era la tornada de Meritxell Calduch a la competició després d'un parèntesis esportiu de dos anys. La manresana no només va tornar, sinó que va guanyar. Calduch sempre va poder mantenir les distàncies amb Mònica Ardid, que malgrat els esforços no va poder acostar-se a la manresana i va acabar claudicant per 20 segons de diferència.

El vessant més social

El major al·licient d'aquesta edició s'apartava de la part purament esportiva. Enguany la Penya Blaugrana comptava amb la col·laboració d'Ampans per posar en marxa la prova. Vint integrants de la fundació van participar en la prova de 4 km mentre que uns altres deu van formar part de l'equip organitzatiu, quelcom que va agrair Toni Valverde, president de la Penya Blaugrana: "Suposava un repte introduir el col·lectiu d'Ampans entre l'organització, però tot ha anat perfecte i gràcies a ells hem arribat a tot".

El resultat de destinar un euro de cada inscripció a finançar projectes d'Ampans va suposar una recaptació final de 700 euros, una xifra que demostra la bona simbiosi entre totes dues entitats: "La col·laboració serà indefinida. L'any que ve continuarà i esperem que la gent h vagi coneixent i vulguin venir a ajudar.