El capità barcelonista Carles Puyol ha anunciat pràcticament el seu adéu del futbol després de quinze anys al màxim nivell, tant a l'entitat blaugrana com a la selecció espanyola, on ha acumulat tots els títols possibles.

"La idea és recuperar-me. Aquest any pels problemes físics amb prou feines he pogut jugar i difícilment podré jugar en el futur en un altre lloc", ha dit Puyol, qui ha descartat ser entrenador en el futur i ha admès que ha parlat amb el club per poder realitzar algun projecte, sense concretar-ho.

En una multitudinària conferència de premsa, on ha estat acompanyat pels seus companys, excompanys, exentrenadors, presidents i expresidents de l'entitat, antics seleccionadors espanyols com José Antonio Camacho o Iñaki Sáez i bona part del món del futbol, Puyol ha tancat la porta.

"S'acaba una etapa, però per a mi n'arriben altres i espero disfrutar-les igual que aquesta", ha dit Puyol, qui espera recuperar-se dels seus problemes físics ara que no té la pressió de jugar.

Els múltiples problemes físics soferts en la seva carrera esportiva i que han anat en augment els últims anys han influït en l'adéu de Puyol, qui tenia contracte amb el Barcelona fins al juny de 2016.

Puyol, de 36 anys, ha jugat 593 partits oficials amb el Barcelona, equip amb el qual ha conquistat 21 títols (6 Lligues, 3 Champions, 2 Copes del Rei, 2 Supercopes d'Europa, 6 Supercopes d'Espanya i 2 Mundials de Clubs). Amb la selecció espanyola va jugar 100 amb el Mundial de 2010, l'Eurocopa de 2008 i la medalla de plata olímpica a Sydney com màxims trofeus.

No sap quins són els seus plans de futur. "Vull recuperar-me del genoll i ja veurem què passa. En aquestes setmanes m'he de plantejar moltes coses, no és una decisió exclusivament meva, sinó també de la meva parella. El club ha parlat també amb mi, però no puc dir gaire més", ha dit.

Puyol s'ha emocionat durant l'homenatge que li ha tributat el Barça. "He viscut el somni de milions de nens, he estat un privilegiat, perquè durant 19 anys m'he aixecat i he anat fer el que més m'agradava", ha dit.

El capità del Barça ha recordat que ha guanyat "molts títols", però que es queda amb la part humana del club barcelonista. "Vaig arribar com un nen i me'n vaig amb una família", ha indicat.

"No tindria temps de donar-los les gràcies a tots, però vull agrair als presidents, directius, treballadors, entrenadors i als meus companys. He jugat amb els millors jugadors i amb les millors persones. Us trobaré molt a faltar", ha dit Puyol a la plantilla barcelonista, present a l'acte. També ha agraït l'ajuda prestada sempre per la Federació Espanyola de Futbol.

En el seu comiat, Puyol ha recordat a persones que han marcat la seva carrera i que han mort com el seu pare, Tito Vilanova, Luis Aragonés, Miki Roqué i Antonio Oliveras.

Xavi Hernández, en nom de tota la plantilla, li ha agraït el seu coratge, valentia i generositat. "Mai no oblidaré la final de Wembley quan li vas deixar a Abidal aixecar la Copa", ha dit.

"Sempre has donat ànims i consells. Sempre ho has donat tot per l'equip. Ets la persona més professional amb què he compartit un vestidor. Hem viscut moments difícils, quan no guanyàvem res, i també ara, quan sí que guanyem", ha indicat.

Xavi s'ha dirigit a Puyol i li ha dit que per a ell seria un "gran honor" poder compartir un projecte comú lligat "al club de la nostra vida".

El director esportiu Andoni Zubizarreta ha qualificat Puyol com "el defensa que sempre qualsevol porter va voler tenir, el company al vestidor que tots vam voler tenir i tot ho feia des del compromís".

Diu Zubizarreta que Puyol és un líder al vestidor. "Sempre ha estat aquí davant, quan les coses han anat bé i quan han anat malament", ha comentat el director tècnic, qui ha assegurat que el talent "també és afrontar el desànim, saber aixecar-se l'endemà de la derrota o de la lesió".

El president del Barcelona, Josep Maria Bartomeu, va resumir amb una frase el sentir del club: gràcies. "Moltes gràcies per l'empremta que ens has deixat i esperem que siguis un exemple per a les generacions venidores", ha indicat.

El Barça li organitzarà un homenatge futur al Camp Nou, segons ha dit Bartomeu. "El teu vincle amb nosaltres seguirà, esperem que estiguis molts anys amb nosaltres", ha assegurat el dirigent.