Amb un rècord de triples en un play-off final i una autoritat que no s'havia vist fins ara en aquest llarg curs sobre el seu etern rival, ahir el Barça va fer el penúltim pas per a un títol de la lliga Endesa que ha semblat una utopia durant moltes fases de la temporada. La lectura del partit d'ahir inclina clarament el favoritisme cap a la banda dels de Xavi Pascual, però l'extraordinari encert en el tir és un factor que va trencar molt aviat la resistència al bàndol dels de Laso. La impressió és que el Madrid està arribant en estat més precari al darrer esprint; en tot cas, la qualitat i el caràcter de jugadors com Rudy, Llull, Felipe Reyes o Sergio Rodríguez encara pot oferir un canvi de panorama i el Barça no s'hauria de refiar gens ni mica, tot i aquest 1-2.

A banda de la seva alta eficàcia en atac, el Barça va estar ahir intens sota les cistelles, on van destacar els 10 rebots de Joey Dorsey. Una de les claus de la final pot ser que no desperti un Nikola Mirotic que en aquesta sèrie està sent una ombra del seu nivell en altres moments de la present temporada.

Primer quart elèctric

Amb el factor ambiental a favor, els blaugrana van sortir a la pista més intensos que el Madrid. Navarro va inspirar els seus companys amb els quatre primers punts i l'eslovè Nachbar s'afegia la festa amb dos triples consecutius que posaven el 10-2 al lluminós. Bourousis i Llull van rescatar d'una forma només momentània els visitants, que van apropar-se fins a un 14-11. De nou va ser el capità Navarro, des de 6,75, el que va enlairar l'equip de Xavi Pascual, que malgrat la resistència madridista (23-17) va tancar amb onze punts de marge (31-20) uns primers deu minuts amb un 5/6 en els triples amb tres encerts que van ser a càrrec de Nachbar.

Semblava complicat mantenir un ritme d'encert tan alt però ho va fer possible l'entrada d'un Brad Oleson cada vegada més endollat en aquest play-off final i que va fer el 40-26 amb el vuitè triple local en tretze intents. Una tècnica que va ser fora de lloc, xiulada per Juan Carlos Arteaga precisament en un dels tirs d'Oleson, va descentrar els locals que van rebre un parcial de 2-10 (42-36). I en el moment més oportú va aparèixer la bona mà de Lampe: el polonès, amb dos triples consecutius, va tornar a disparar els blaugrana que van marxar cap al descans amb la còmode renda de 12 punts (52-40).

El Madrid no reacciona

El partit ja no tindria més amo que el Barça en els dos darrers quarts. Els visitants van resistir poc: es van posar amb un 63-53 però va ser de nou Juan Carlos Navarro, des de la línia de tres, qui tapava tot intent de revifalla blanca. Marcelonho va posar el 71-55 que no oferia cap mena de dubtes i mancant més de quinze minuts per disputar.

D'aquí al final, el dilema local va ser fer sang o guardar forces i una bona mentalitat per al partit que s'ha de jugar demà (19,15 hores al Palau). Al final del tercer període es vencia de 17 (80-63) i la renda va arribar a ser de 22 punts (89-67) però es va retallar fins als quinze de la cloenda. El marge no comptava.