El pare del futbolista Neymar da Silva ha afirmat avui davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que el Reial Madrid va oferir a l'equip brasiler Santos 150 milions d'euros per fitxar-lo, però que el seu fill va preferir cobrar menys i anar-se'n al Barcelona perquè va pensar que tindria millor projecció per a la seva carrera.

Segons fonts presents en la seva declaració com a testimoni, que ha durat més de dues hores, el pare de Neymar ha relatat que es van inclinar per aquesta decisió perquè, si bé semblava que en aquell moment percebria menys diners, en un futur podria guanyar més gràcies a aquesta elecció.

Avui també ha declarat el director financer de Barcelona (entitat imputada per delicte fiscal), Néstor Amela, que ha afirmat que el club ha aprovisionat 8,8 milions -a banda dels 13,5 milions que ja va abonar a Hisenda- en els pressupostos del 2015 per fer front a possibles responsabilitats derivades del procediment, perquè així li ho va aconsellar l'assessor fiscal.

El pare de Neymar ha defensat davant del jutge les tasques que va realitzar d'acord amb la desena de contractes que va subscriure amb el Barcelona i que se sospiten van ser simulats.

En aquest sentit, ha explicat l'estructura de la seva societat Neymar & Neymar (N&N) i el que factura des de 2010, així com que l'empresa contracta uns 40 treballadors.

Ha indicat que ja va facturar 17 milions en contractes d'imatge abans de fitxar pel Barcelona, que fa molts anys que treballa en aquest camp i que també treballa amb altres jugadors.

Un d'aquests contractes és per fer d'observador per a l'equip català i, segons ha dit, estipula una quantitat fixa anual de 800.000 euros.

La seva feina consisteix bàsicament, ha dit, a fer informes, i el contracte té una clàusula de rescissió sense indemnització, per la qual cosa ha argumentat que si ho hagués fet malament haurien prescindir-ne.

Un altre d'aquests contractes va ser per 4 milions amb la societat N&N perquè l'empresa promocionés al Brasil la imatge de Neymar com a jugador del Barcelona.

Segons va declarar al jutge al juliol l'expresident del Barcelona Sandro Rosell, imputat per apropiació indeguda en el fitxatge, el pare va usar suposadament part d'aquests diners per instal·lar una oficina a Barcelona, cosa que avui el testimoni ha negat.

El pare de Neymar ha reconegut que va cobrar diversos milions d'euros en qualitat de representant del seu fill, concretament un 5% de les retribucions fixes, i ha indicat que aquest percentatge el cobren tots els representants del món, no només de futbol sinó també de bàsquet i d'altres esports.

També ha admès que va cobrar més per avançar el seu fitxatge uns mesos, una operació que es va pagar mitjançant una clàusula de penalització en cas d'incompliment del contracte per import de 40 milions.

El director financer de Barcelona ha indicat pel que fa a aquest últim tema que el club no va pagar impostos per aquests 40 milions perquè pensava que no tenien retenció.

Amela ha dit que el director de Futbol del Barcelona va ser qui va portar la negociació per al fitxatge de Neymar, pel qual, segons el querellant, el Barça va pagar 40 milions a la societat del pare de Neymar i 17,1 milions en concepte federatius al Sants, quantitats a les quals afegeix 7,9 milions per un acord sobre tres jugadors fitxats del Santos i 9 milions per dos partits amistosos.

En declaracions als mitjans, Felipe Izquierdo, advocat del querellant i soci del Barça Jordi Cases, ha indicat que un d'aquests tres jugadors és Víctor Andrade, pel que el Barcelona va pagar 3,2 milions d'euros però que ja ha sortit de l'equip fitxat pel Benfica gratis, i un altre és Givanildo Pulgas, el contracte del qual acaba el 2014.

Amela ha dit que Givanildo Pulgas no dóna els diners que s'esperava i el tercer segueix comptabilitzant com a actiu, cosa que el jutge li ha requerit que justifiqui.