Josep Maria Bartomeu va presidir ahir la seva primera Assemblea de Compromissaris del Barça tot anunciant que intentarà esgotar el seu mandat i presentar-se a la reelecció fins el 2022. El Palau de Congressos de Catalunya va ser l'escenari de l'assemblea més multitudinària de la història del club, en la qual es van aprovar pressupostos i Bartomeu també va anunciar la revisió de contractes de televisió i de patrocini amb l'objectiu de "consolidar el model econòmic del club".

La primera assemblea presidida per Bartomeu, que va substituir en el càrrec Sandro Rosell al gener del 2014, va ser molt plàcida. L'ordre del dia, sense assumptes d'especial rellevància, van facilitar l'estrena del nou president en una assemblea davant de 1112 socis compromissaris. Bartomeu, que no ha estat ratificat a les urnes, va justificar la seva decisió d'esgotar el mandat, que venç al juny del 2016, i presentar-se a la reelecció llavors per "completar l'acció de govern" del club fins el 2022.

Neymar, FIFA i Catalunya

Bartomeu va dividir la seva compareixença en dos apartats. Set es van referir a l'anàlisi del present i set més als reptes que haurà d'afrontar el club en el futur. Dels primers, Bartomeu va tornar a abordar el cas Neymar. Va defensar que el club no ha comès cap tipus de delicte fiscal i va assegurar que tot es deu a "una controvèrsia interpretativa" sobre on declarar els impostos a Brasil o a Espanya. "Hem actuat amb plena consciència d'estar fent bé les coses", va afegir.

Sobre un altre dels contenciosos, el que manté el club amb la FIFA per les irregularitats en la contractació de futbolistes menors, Bartomeu va admetre l'existència "d'errors administratius" en el passat, encara que va insistir que el càstig rebut -no poder fitxar fins a gener del 2016- és "excessiu".

Quant a la demanda d'acció social de responsabilitat contra la junta de Joan Laporta, que està pendent que el jutge dicti sentència les pròximes setmanes, Bartomeu va afirmar que, amb independència de la sentència, serà "bo" per al club. La situació política de Catalunya, amb el debat sobiranista en ple apogeu, no va escapar-se del discurs de Bartomeu. Després que fa unes quantes setmanes es confirmés l'adhesió del club al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, el president va reiterar el respecte del club perquè els ciutadans catalans puguin votar per decidir el seu futur.

Nous contractes, més diners

Un altre punt clau de l'Assemblea va ser la renegociació en els pròxims mesos de tres contractes fonamentals per l'economia del club: el contracte televisiu, el que té signat amb la multinacional Nike i el seu acord amb Qatar. Així ho va anunciar Josep Maria Bartomeu, que vol apostar per la consolidació del model econòmic del club. El club negocia amb dos operadors (Movistar i Mediapro), un nou contracte i tot apunta a que la primera serà l'elegida, ja que oferiria 200 milions d'euros per als pròxims cinc anys. El segon contracte a renegociar és el de Nike, amb qui el Barça manté una relació que li aporta 30 milions d'euros anuals, una xifra que el club vol renegociar amb la marca americana. Cal recordar que Adidas ha trencat el mercat amb una oferta de 940 milions al Manchester United per als propers 10 anys.

També l'any vinent es podria produir "una proposta del nou patrocinador". Fins avui, el club manté un compromís amb Qatar -Qatar Airways a la samarreta-, però es podria canviar pròximament.