Quin balanç fa de la cinquena victòria al Dakar?

Molt positiu. Estic molt content i orgullós. Ha estat un ral·li duríssim, com és habitual en les últimes edicions, i complicat. Vam haver de superar un problema el segon dia que ens va endarrerir una mica a la classificació i també ens va obligar a canviar una mica l’estratègia. Vam haver d’empènyer fort per recuperar. Sabíem que les etapes marató serien clau i així ha estat. Gestionar-les ha estat la clau.

Mai no havia aconseguit revalidar el títol i és el primer pilot de l’estat que en guanya dos de seguits. Què en pensa?

Sempre dic que el més difícil és guanyar després de guanyar. Per això estic tan orgullós d’aquesta victòria. Aquest triomf diu molt de tots nosaltres, de l’equip i de tota la gent que tinc al voltant. No m’obsessionava ja que no crec en les estadístiques. La meva filosofia és la del treball del dia a dia i afrontar cada competició com si fos el primer dia, com si no haguéssim guanyat res abans.

Quina importància ha tingut l’equip enguany?

KTM fa més d’una dècada que guanya el Dakar. Som a la millor marca possible per optar a tot, tant a nivell tècnic com de qualitat humana. En l’etapa del salar de Uyuni, per exemple, vaig poder seguir gràcies a l’ajut de Jordi Viladoms i de Ruben Faria. El dia anterior al salar, Viladoms es va prestar a repassar-me la moto quan vaig arribar. Em va dir «tu descansa, que t’estàs jugant el Dakar, que ja ho faig jo». Això demostra quin tipus de persona és a més de ser un gran pilot. Són fets que queden gravats, no els esborra el temps. Vull tornar a agrair-li tota l’ajuda i la feina d’aquests dies. Va ser una autèntica llàstima el seu abandonament, però una part d’aquest Dakar també és la seva.

Barreda i Gonçalves no li han posat les coses fàcils...

Molt difícils. El nivell ha estat altíssim. Això també dóna valor al triomf. La gent pensava que si no hi era Despres podia ser més fàcil, però no ho ha estat gens. Vull felicitar-los. No han tingut el punt de sort que jo sí que he tingut, però poden guanyar el Dakar en el futur.

Amb els cínc títols iguala Neveu i Despres i davant només queden els sis de Peterhansel. Hi pensa?

No m’agraden les estadístiques, però evidentment estic orgullós d’entrar en aquest grup d’elegits tan petit. També, content per haver igualat Despres, amb qui he estat lluitant durant una dècada. He estat treballant tota la vida per arribar a aquest nivell. Ara vull gaudir del moment.

I del seu comentat pas als cotxes, què n’ha de dir?

Ara vull gaudir molt i no tinc resposta per al futur. La meva vida és la moto i, abans de fer qualsevol canvi en aquest aspecte, cal valorar moltíssimes coses.