Rafa Nadal va trobar la millor manera de treure's els nervis de sobre superant el búlgar Grigor Dimitrov -el primer rival de nivell que li ha tocat en el Mutua Madrid Open- i s'enfrontarà al txec Tomas Berdych en les semifinals. Nadal es va imposar per 6-3 i 6-4 en una hora i 47 minuts, i va aconseguir la primera victòria important, de renom, des de Roland Garros de l'any passat, quan es va imposar al seu compatriota David Ferrer, al britànic Andy Murray i al serbi Novak Djokovic a la final.

Nadal va imposar el seu servei en el primer set, i en el seu segon va mostrar el seu caràcter per remuntar un 3-1 advers, davant la impotència de Dimitrov. El seu rival a les semifinals, el txec Tomas Berdych, va salvar una pilota de partit i va superar el nord-americà John Isner per 3-6, 7-6 (7) i 7-6 (1). La fe en els tie-break de Berdych van ser decisius en un partit que va durar dues hores i nou minuts. Aquest serà el 23e duel contra Nadal, a qui va vèncer en els quarts de final de l'Open d'Austràlia d'aquest any, quan va posar fi a una ratxa de 17 victòries consecutives del manacorí.

En terra, la superfície del torneig de Madrid, el parcial Nadal-Berdych és de 6-0 per l'espanyol, amb una victòria a Madrid en els quarts de 2014 (6-4 i 6-2).