Segueix-nos a les xarxes socials:

L'atletisme del futur passa per Igualada

El velocista del CAI Edu Viles protagonitza els primers assajos al món amb una camiseta amb càmera incorporada

L'atletisme del futur passa per IgualadaFirstV1sion

Què sent un atleta en el moment de disputar la seva prova? La resposta només la pot donar ell mateix, però una empresa catalana s´està mostrant com a pionera en la voluntat de fer arribar al gran públic almenys el seu punt de vista. I un atleta del Club Atlètic Igualada hi col·labora de manera molt activa.

El medionenc Edu Viles, especialista en 100 metres i recordista estatal de 4x100, juntament amb l´aragonès Alberto Gavaldá, subcampió mundial juvenil de 200 metres, estan prestant-se a la firma catalana FirstV1sion per provar una camiseta amb càmera incorporada que permet la recepció en directe de les imatges de la competició des del punt de vista de l´esportista. Aquesta experiència ja s´ha dut a terme en competicions oficials. Els aficionats poden recordar alguns partits de l´Eurolliga de bàsquet en què se l´han posada àrbitres i fins i tot alguns jugadors. El projecte es troba ara en fase de polir defectes i d´expansió al màxim d´esports possible.

Sense molèsties

La principal diferenciació del nou giny respecte de les càmeres subjectives que porten els pilots de motos o de cotxes al casc és que aquestes han de pesar menys per no interferir en la pràctica de l´esport. Segons el mateix Edu Viles, «aquest sistema no suposa cap handicap per competir». Això sí, en les proves que s´han fet fins ara damunt de la pista de tartà s´han descobert problemes que s´han de corregir, com ara la pèrdua de senyal en un espai tan ampli com és una pista d´atletisme.

El velocista del CA Igualada, que s´entrena habitualment al Centre d´Alt Rendiment de Sant Cugat, ha estat contactat pels responsables de Firs1Vision per fer aquesta prova, pionera al món, pel contacte que hi va fer el seu germà i persona que porta la part de premsa de l´atleta, Xavi Viles. Segons explica, «es tracta d´una empresa creada per dos nois, un de Barcelona i un de Granada, que van presentar aquest projecte en un concurs d´emprenedors del gegant informàtic Intel. Gràcies a ell, s´hi va interessar Telefónica, que ha passat a ser el màxim accionista de l´empresa i l´ha inclòs en el programa accelerador de projectes Wayra, situat al parc del Fòrum» de la capital catalana.

Padrins d´honor

Gràcies als contactes establerts, l´empresa va poder comptar amb estrelles del món de l´esport com Andrés Iniesta i l´exjugador del Bàsquet Manresa Serge Ibaka per provar el producte. El futbol i el bàsquet, com a esports de masses que són, apareixen com a objectius per implantar l´invent en els propers anys.

De fet, l´empresa ja ha arribat a un acord per provar-lo amb el Còrdova CF, equip que la temporada passada va disputar la lliga BBVA. Els mitjans de comunicació, però, se´n van fer ressò, sobretot, per la seva introducció en el partit de l´Eurolliga que van disputar el Reial Madrid i el Zalgiris Kaunas. Dos dels jugadors de l´equip lituà, Edgaras Ulanovas i Robertas Javtokas, es van prestar a portar-lo i van oferir imatges fins ara inèdites d´un partit.

Xavi Viles explica que «la prova els va anar tan bé que l´empresa patrocinadora de l´Eurolliga, Turkish Airlines, va pagar perquè el seu logotip sortís a les imatges. Si això succeeix en el bàsquet, en esports minoritaris pot servir com a font de finançament».

Traves burocràtiques

En el procés de venda del producte, que és simultani al del seu perfeccionament, s´estan trobant amb traves normatives de federacions, «com ara les de futbol, que no en vol ni sentir a parlar. Per tant, s´estan dedicant més a vendre-ho a organitzacions privades. Amb l´Eurolliga no va haver-hi problema per canviar la normativa i adaptar-ho».

Viles explica que «van plantejar de provar-ho als campionats d´Espanya d´atletisme que es faran aquest mes a Castelló, però sense resultat. És una llàstima, perquè oferiria imatges noves i cridaria l´atenció mediàtica».

L´objectiu a llarg termini és que pugui aplicar-se a tots els esports. Xavi Viles pensa en «com seria veure un combat de taekwondo del campió olímpic Joel González des d´un punt de vista subjectiu, com si rebessis tu les puntades?». És el futur que ja arriba.

Prem per veure més contingut per a tu