L'escola de tir del Club Tir Precisió Manresa es va crear fa cinc anys per apropar aquest esport olímpic als més joves, en la modalitat d'aire comprimit. El projecte ha anat creixent a poc a poc, i actualment té una base de 12 nois i noies que entrenen regularment, 9 dels quals participen en diferents competicions a escala catalana i estatal. Fa poc més d'una setmana, l'equip del CT Precisió Manresa va viatjar a Oviedo per disputar la Copa SAR Princesa d'Astúries en la modalitat de carrabina d'aire comprimit, que va tenir lloc al Club Principat de Tir Olímpic de la capital asturiana. Dels cinc integrants de l'equip bagenc a la competició, tres van tornar amb una medalla i dos amb un diploma, uns excel·lents resultats.

Esther Abizanda, en la categoria infantil femení; Eva Cuevas, en juvenil femení, i Oriol Martínez, en cadet masculí, van aconseguir la medalla de plata. Pau Nacenta (juvenil masculí) i Iris Martínez (cadet femení) es van quedar a les portes del podi però van tornar amb un diploma sota el braç. Aquests resultats són fruit del treball que han fet durant aquests anys Mercè Mas i Josep Perarnau, els impulsors de l'escola.

Treballar la concentració

L'escola està destinada a nens i nenes d'entre 8 i 18 anys, que han de pagar 10 euros mensuals i una part de l'equipament que necessiten, ja que l'altre va a càrrec del club. "Al principi no fèiem pagar res, però aleshores ens vam adonar que si pagaven una part valoraven més el que feien, i així realment veien si els hi agradava o no", explica Mas, que fa d'entrenadora de tots els nens. "Una de les coses més importants és que aprenen a concentrar-se: han d'estar molt concentrats per tirar bé, i alhora en silenci durant intervals de 30 minuts. Això els ajuda a desenvolupar una capacitat de concentració que després els serveix a l'escola, quan han d'estudiar o fer un examen", exposa Mercè Mas, cosa que és sense dubte una de les principals virtuts del tir olímpic per als joves en l'etapa formativa. De moment tenen un grup petit d'alumnes, sobretot si tenim en compte que disposen de 25 llocs de tir, però esperen anar creixent progressivament en els pròxims anys, a mesura que es vagin donant a conèixer més.

"El meu pare és soci i de vegades l'acompanyava i veia com tirava" així és com van entrar en contacte amb el tir olímpic i amb el club manresà l'Iris Martínez i l'Anna Marimon, de 15 i 12 anys, respectivament. Aquest és un camí habitual pel qual diversos nens arriben a l'Escola de Tir. Però n'hi ha més. "Un dia feien una jornada de portes obertes i vaig venir a mirar i ho vaig voler provar. Ben aviat em va agradar", explica Pau Nacenta, de 17 anys i que en fa quatre que esta a l'entitat. Més curiós és el cas de l'Ian Puig, que va sorprendre els seus pares quan els hi va dir "que no volia jugar a futbol ni a bàsquet, només volia tirar".

Tots reconeixen que el que més els agrada és "anar a diferents competicions" per així poder veure "diferents ciutats i pistes, totes amb diferències que suposen un repte" per a aquests joves tiradors.