El Barça fa sis temporades que surt d'Anoeta sense victòria, i l'estadi de la Reial Societat s'ha convertit en un feu impossible per als blaugrana, que volen revertir avui aquesta tendència amb el primer triomf en nou cursos a casa d'un rival en el seu millor moment dels últims anys.

El conjunt català ha acumulat sis cursos de mals partits a Sant Sebastià, on ni el Barça de Josep Guardiola va ser capaç de guanyar, encara que, en els millors anys d'aquell equip, el conjunt basc estava jugant a Segona Divisió (va ascendir a la temporada 2010-11, després de tres temporades a la categoria de plata). No hi guanya en lliga des del 2007 i hi encadena tres derrotes consecutives. No hi ha un altre camp tan advers a Primera Divisió per als blaugrana que el dels bascos, que arriben a més a aquesta trobada en el seu millor moment en molts anys, amb quatre victòries seguides i un sol gol encaixat en els últims quatre partits. Aquestes dades el converteixen en el millor conjunt de la lliga espanyola en l'últim mes de competició, juntament amb el Reial Madrid, i també és un dels equips que està més en forma de totes les lligues europees. Al seu estadi, a més, només ha cedit un empat, davant de l'Espanyol (1-1), i una derrota, amb el Reial Madrid (0-3), aquest curs.

L'equip de Luis Enrique, que ha perdut per la mínima en les últimes dues visites a Anoeta, essent la primera l'origen d'una greu crisi institucional, encara el desafiament amb la classificació per als vuitens de final de la Lliga de Campions ja a la butxaca, però amb el mal sabor de boca de l'últim empat de lliga, al Camp Nou contra el Màlaga (0-0). L'entrenador blaugrana resta importància al factor camp d'Anoeta i aquests últims resultats: «no m'interessa ni una mica el passat. No té cap influència ni gens d'importància en el que pugui passar. L'únic, l'últim partit, a Glasgow, que ens reforça per al partit d'Anoeta», va assegurar Luis Enrique, que de la mateixa manera que a Glasgow podrà disposar del seu trident atacant, absent en l'últim empat, per la indisposició de Messi i la sanció de Luis Suárez.

Neymar i la sanció temuda

Justament un dels integrants atacants blaugrana és en el punt de mira de tothom, ja que, si Neymar veu una targeta groga, es perdrà el partit contra el Reial Madrid de dissabte que ve. En ser preguntat si reservaria el brasiler, Luis Enrique va respondre: «estem de broma o què! Només hi ha un partit i és a Sant Sebastià. Valen els mateixos punts aquests que els del Madrid».

De qui no podrà disposar l'entrenador barcelonista és d'Arda Turan, que al final ha caigut de la llista per una grip, mentre que Gerard Piqué no tindrà problemes per entrar a l'alineació, malgrat que arrossega algun problema al peu. Segueixen de baixa el capità Andrés Iniesta, Mathieu i Umtiti, mentre que per decisió tècnica no han entrat en la convocatòria el porter Masip i el defensa Aleix Vidal. Cobreixen aquestes absències els jugadors del filial Marlon i Aleñá.

Un rival en ratxa

Eusebio Sacristán, entrenador de la Reial Societat, disposa de tot el seu onze titular en perfectes condicions, per la qual cosa no s'esperen canvis per a aquest partit respecte als jugadors que han portat l'equip a posicionar-se a quatre punts de la segona plaça, ocupada pels blaugrana. El triangle format per Illarramendi, Xabi Prieto i Zurutuza ha enamorat Eusebio pel seu control i domini de la pilota que serveixen als tres atacants Oyarzabal, Vela i Willian José. Els bascos, a més, a Anoeta són un equip molt solvent i han saldat les seves últimes quatre compareixences amb victòries.