Les portes del museu del Bàsquet Manresa es van obrir ahir a la tarda per rebre socis, aficionats i accionistes i debatre, cara a cara amb els dirigents, sobre el futur de l'entitat. Un debat en què es va corroborar la posició del president i els seus consellers: cal lluitar per continuar a l'ACB; això sí, també s'ha de millorar l'equip perquè pugui donar més alegries, va demanar el públic. I, de fet, membres de la primera plantilla no es van voler perdre el debat: hi eren l'entrenador, Ibon Navarro, el seu ajudant Xevi Pujol, el preparador físic, Arnau Moreno, i el capità, Román Montañez.

Després de repassar i analitzar el present i el futur del club, tal com ja havia fet dimarts davant la premsa, el president, Jaume Arnau, va cedir la paraula als assistents, tímids a l'inici. A poc a poc, però, es van anar sentint opinions i preguntes. La primera, quants equips pujarien de la LEB Or. I el president va descartar el Melilla i el Palència: «vam parlar amb Francesc Roca dijous. L'ascens diferit passava per un acord amb la FEB, que no s'ha fet mai. Se'ls va oferir a un preu més baix. No van voler en el seu moment. Ara només tenen opcions de pujar Gipuzkoa i qui guanyi el play-off».

La possibilitat de baixar a la LEB per guanyar més partits va ser descartada per la majoria: «a ter-ritorial també guanyaríem. Qui tingui la idea que anar a la LEB és el millor que pot passar al club, és una de les idees més equivocades que pot tenir un aficionat. Hem de fer un altre debat: com ens quedem i com fem que la gent se senti identificada amb el projecte».

La pèrdua d'identitat i el desencís d'alguns aficionats és una altra problemàtica a atacar. «El vessant econòmic és important, però també l'esportiu», recordava un dels assistents. «Per esperar coses diferents, s'han de fer coses diferents. Aquesta tarda la perruquera em deia que no renovaria l'abonament, que no vindria més. 'Hi vaig tres vegades l'any', em deia». I al mateix temps reclamava implicació de l'equip: «al primer tram de temporada ja es veia que això no...».

Sobre la configuració de la plantilla també hi va haver debat. «Cada any tenim un equip nou de dalt a baix. Vénen nanos de fora que s'impliquen poc al principi. Per què s'ha perdut l'essència del club?», es va preguntar. «Ara només queda el Roman que sigui de la casa, i l'any que ve ni ell. Per què s'ha canviat el model? On són els nanos de casa o nacionals, com Pere Tomàs?». Uns dubtes a qui un altre assistent va replicar: «els nacionals són més cars».

Respecte a aquest punt, un assistent havia fet els deures i havia mirat els altres equips quants jugadors tenen a la plantilla des de fa més de tres temporades: «el Barça, cinc; la Penya, quatre; l'Andorra en té dos, Schreiner i David Navarro, que ja eren amb ells a la LEB Plata».

Per acabar, un assistent va demanar «aportar idees» i després va dir que cal «rejovenir l'afició». Un comentari que va desencadenar murmuris entre els aficionats de més edat que eren al museu i que van gaudir de dues hores de debat. Un debat enriquidor, tal com van confirmar totes les parts.