El ciclista britànic Simon Yates ha ofert una nova demostració de força a la quinzena etapa del Giro d'Itàlia, apuntant-se en solitari el seu tercer triomf parcial i reforça el seu lideratge amb la intenció de la contrarellotge de dimarts.

El corredor de l'equip Michelton-Scott ha marxat en solitari en l'últim dels cinc ports de l'etapa, a 17 km de meta, i ha arribat amb 41 segons d'avantatge sobre un quintet perseguidor, encapçalat pel colombià Miguel Ángel López, que ha precedit a l' holandès Tom Dumoulin.

El britànic Chris Froome ha tornat a perdre temps. Al dia següent de la seva victòria en el Zoncolan ha cedit 01:32 respecte al líder.

Era una etapa de mitja muntanya, amb un recorregut de 176 quilòmetres entre Tolmezzo i Sappada pels contraforts de les Dolomites, amb cinc ports -cap de primera, l'últim a 8 km de meta i un final no puntuable però en ascens continu.

Una bona oportunitat perquè el líder Yates portés el seu avantatge sobre Tom Dumoulin fins als dos minuts que considerava imprescindibles per afrontar la contrarellotge.

La resurrecció de Chris Froome en l'etapa precedent, encara que la seva demostració, el dia en què va complir 33 anys, es veiés recompensada amb una raquítica renda de sis segons sobre Simon Yates, no ha tingut continuïtat. L'última fase se li ha atravessat i ni tan sols ha pogut quedar-se al segon grup perseguidor del líder.

El perfil de l'etapa i la jornada de descans de dilluns va animar els caçadors d'etapes a mostrar-se molt actius des de la sortida. El gran grup, impulsat pels atacs, ha recorregut 41 quilòmetres, per un terreny complicat, a la primera hora.

Fins ben passats els 60 km de trajecte no s'ha constituït l'escapada del dia. Denz, Jauregui, Dayer Quintana i Neilands ha sortit amb força i poc després se'ls han unit altres per formar una fugida superior a la vintena que mai ha tingut més de dos minuts d'avantatge.

El dia s'havia fet de fresc i plujós i alguns corredors, com l'espanyol Igor Antón o l'irlandès Nicholas Roche, ha posat peu a terra per optar per l'abandonament. D'altres, com Fabio Aru, han lluitat al principi per ficar-se en la fugida i han acabat despenjant-se del gran grup a 35 km de l'arribada.

Pel Pas de les Tres Creus (km 110) 4 corredors -Giulio Ciccone, Mickael Cherel, Dayer Quintana i Nico Denz- s'havien avançat als seus companys d'escapada.

L'equip Michelton-Scott del líder Simon Yates, al capdavant del grup, no ha deixat que la diferència passés dels dos minuts. A 47 km de meta, Quintana, Denz i Cherel, que s'havien quedat sols a la punta, tenien 02:40 sobre el grup, que poc a poc anava atrapant les restes de la fuga.

Ciccone ha tornat, ha atacat al trio davanter i s'ha quedat sol amb Cherel al capdavant de carrera, però amb un marge sobre el grup de 45 segons que no els donava cap esperança.

En l'últim ascens Chris Froome ha començat a emetre signes de flaquesa i el líder no s'ho ha pensat dues vegades. A la seva estela ha sortit Miguel Ángel López i després han arribat cinc corredors més, inclosos Dumoulin, Carapaz i Pozzovivo, però ningú ha pogut respondre al seu segon demarratge, a 17 km de meta. La maglia rosa ha marxat en solitari a la recerca del seu tercer triomf d'etapa.

A 3,8 km de l'arribada l'equatorià Richard Carapaz ha atacat dins del grup perseguidor. Només ha fluixejat Dumoulin, que s'ha quedat momentàniament despenjat, però ha tornat a temps per batre pels segons de bonificació i ha obtingut quatre pel seu tercer lloc.

Dimarts, la contrarellotge de 34,2 km entre Trento i Rovereto, després de l'últim dia de descans, pot dictar sentència. IYates ts té un marge confortable: 02:11 sobre el gran especialista Dumoulin, que cada dia té més difícil revalidar la seva victòria de l'any passat.