La polèmica pel no reconeixement de Kosovo per part d'Espa-nya en les competicions esportives segueix portant cua. El darrer conflicte va ser als Mundials de Karate de Madrid, en els quals la representació del país balcànic va haver de competir sota les sigles de Federació Mundial pel fet de no obtenir un visat d'entrada.

Les reaccions no s'han fet esperar, especialment des del Comitè Olímpic Internacional (COI). El seu director general adjunt, el manresà Pere Miró, es va mostrar crític amb la posició inamovible de l'Estat espanyol i va reclamar que les qüestions polítiques han de quedar al marge de les esportives. «Nosaltres no pretenem que uns estats en reconeguin uns altres. Només volem que tots els esportistes del món puguin participar en qualsevol país de forma lliure i amb dignitat i això vol dir que se'ls reconegui d'on venen», declarava en una entrevista a l'agència Efe.

Miró va confirmar que des del COI ja mouen fitxa i aquesta mateixa setmana enviaran una carta a totes les federacions esportives internacionals amb un clar missatge: «Els demanarem que tinguin en compte aquest problema a l'hora de nomenar Espanya com a seu d'alguna competició».

Solucions «immediates»

El vicepresident del COI Joan Antoni Samaranch va afirmar que Espanya és un dels «grans aliats» d'aquest organisme i «font de solucions», i confia que les converses amb el Govern de Pedro Sánchez pel cas de Kosovo donin «fruits immediatament».

«Hem de trobar la manera perquè els atletes puguin competir. És important que l'esport i la política es respectin en els seus àmbits respectius. Els atletes de Kosovo ja han passat per prou problemes perquè l'esport els digui que no poden competir a Espanya o en qualsevol altre lloc», declarava Samaranch en l'acte de presentació de l'Oficina d'Estratègia Internacional, a Madrid.

En aquest acte també hi era María José Rienda, presidenta del Consell Superior d'Esports, que va sortir al pas de les crítiques del COI: «Sabem que és un tema present. El Govern està treballant amb el ministeri d'Exteriors i aquest és un tema per a una conversa específica, però les portes estan obertes per al COI i el COE».

La Generalitat també opina

La consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Elsa Artadi, va advertir el Govern central que «cal complir la Carta Olímpica» i reconèixer Kosovo en les competicions esportives.

En la roda de premsa posterior del Consell Executiu, va respondre així una pregunta sobre el risc que pot comportar per a Espanya no reconèixer Kosovo en les competicions, després que el COI advertís que podria afectar futures celebracions d'esdeveniments esportius en territori espanyol. «L'alerta del COI sobre el reconeixement als esportistes i a la federació de Kosovo no només afectaria els Jocs Olímpics, sinó altres competicions», explicava.