El Barça es comença avui a enfrontar al graó en el qual s'ha entrebancat els tres darrers anys. Els quarts de final de la Lliga de Campions, als quals l'equip blaugrana ha arribat les dotze darreres temporades, s'ha convertit en el malson de l'entitat des del 2016, quan va caure contra l'Atlètic de Madrid. En les temporades superiors, el Juventus i la Roma van barrar el pas fins a les semifinals de tornejos guanyats pel Reial Madrid. En el sorteig que es farà avui al migdia a Nyon se sabrà si el conjunt d'Ernesto Valverde tindrà un pas difícil o un de més assequible per a aquesta fase.

Per primera vegada en l'edició actual, no hi haurà restriccions respecte de no poder jugar contra equips de la mateixa lliga, del mateix grup de la primera fase o d'haver de disputar l'anada o la tornada a casa o a fora. Sorteig pur que pot determinar un adversari de més o menys nivell. El tòpic que tots els equips són difícils no s'aguanta gaire sabent que es prefereixen uns rivals més que uns altres, tot i que l'accident de Roma de l'abril passat demostra que cal concentració i que no s'hi val a badar.

Vells coneguts

Per ordre de potencial, sembla clar que hi ha tres equips a l'altura, com a mínim, del Barça de Messi i per damunt dels altres. La Juventus, botxí el 2017, ara té Cristiano Ronaldo, que ja va demostrar com se les gasta contra l'Atlètic de Madrid. Jugar contra els italians seria absolutament estressant per la seva solidesa i també perquè saben anul·lar el contrari.

Dels dos anglesos més forts, el City de Guardiola juga millor i pot prendre la pilota al Barça, però també pot oferir més espais en defensa que els catalans podrien aprofitar. El Liverpool, en canvi, ara té porter i un central imperial i manté la rapidesa en el joc ofensiu que tant mal sol fer al Barça històricament.

En el nivell mitjà, el Tottenham de Pochettino és força més difícil de vèncer que un Manchester United que, com va demostrar contra el PSG, pot fer valer el seu nom i poca cosa més. Malgrat la diferència de nivell, jugar-te-la contra un equip anglès mai no és senzill.

Pel que fa als altres dos rivals, el Porto pot tenir menys nom que l'Ajax però és més sòlid. Els holandesos, malgrat el virtuosisme dels seus homes i d'haver eliminat el Madrid, apareixen com la millor parella de ball per al Barça.