La Unió Ciclista Internacional (UCI) va informar ahir que el ciclista cantàbric Juanjo Cobo ha estat trobat «culpable» d'utilitzar substàncies prohibides durant els anys 2009 i 2011, d'acord amb les «anomalies» trobades al seu passaport biològic. Per aquest motiu, el va desposseir del triomf a la Vuelta a Espanya del 2011, que passa a mans del britànic Chris Froome.

La UCI va anunciar que la sanció a Cobo, ja retirat, és per als propers tres anys, tot i que també va recordar que aquesta decisió encara no és ferma i es troba subjecta a la interpel·lació de possibles recursos en el futur.

Cobo, que va abandonar el ciclisme professional el 2013, dos anys després de la seva victòria més important, va guanyar aquella edició de la Vuelta després d'un atac demolidor a l'alt de l'Angliru que, segons va dictaminar ahir el màxim organisme ciclista internacional, va dur a terme amb el suport de substàncies prohibides encara per determinar. Va gua-nyar la general amb tretze segons de diferència sobre Froome, que d'aquesta manera és el nou vencedor de la prova, la segona del seu palmarès, ja que posteriorment guanyaria la del 2017. L'ha de sumar als quatre Tour i al Giro que també ha aconseguit. La notícia li arriba l'endemà de la seva greu caiguda al Critèrium del Dauphiné, que l'impedirà competir en el proper Tour.