L'aposta era arriscada, però el resultat ha estat excel·lent. Així es pot resumir, a grans trets, la primera campanya del tècnic gironellenc Ferran Sibila a la banqueta d'un gegant adormit: l'històric IFK Göteborg suec. «La valoració de la temporada és molt positiva, tant en l'àmbit econòmic, com esportiu, com d'identitat. Al club hi havia molta por i hem fet una gran volta a la situació», valora Sibila en declaracions a Regió7.

I és que, juntament amb el primer entrenador, Poya Asbaghi, i la seva ombra, Ferran Sibila, el gegant del futbol suec ha començat a despertar d'una llarga agonia esportiva i econòmica. La sacsejada que li han infringit ha trencat amb la seva tradició defensiva de pilotes llargues i contracops per assentar les bases del que pot ser un futur altre cop brillant.

Sibila va arribar a Göteborg a través de l'empresa barcelonina Soccer Services per dur a terme la tasca d'entrenador assistent. Després de dues temporades brillants a la banqueta del GIF Sundsvall, on es va fer un nom en el futbol suec, el tècnic de Gironella va ater-rar a Göteborg amb l'encàrrec d'instaurar una filosofia ofensiva i de toc que es traduís en bons resultats esportius. I aquests no han tardat en arribar. L'equip ha realitzat una campanya 2019 per sobre de totes les expectatives i ha finalitzat en una còmoda setena posició a l'Allsvenskan. «A l'inici de la temporada les previsions no eren bones, es va arribar a dir que quedaríem últims i que baixaríem. Al final hem estat lluitant per les posicions que donen dret a jugar competicions europees fins a les últimes jornades. L'objectiu era salvar-se i ho vam aconseguir molt ràpid», explica Sibila.

Valoració equivocada

L'IFK Göteborg va mostrar des de l'inici que tothom s'equivocava en catalogar-los com un dels pitjors conjunts de la primera divisió. La bona dinàmica de l'equip va fer que el descens quedés totalment oblidat i que el joc del Göteborg tornés a il·lusionar els seus aficionats. «Amb la feina de Poya i l'arribada de Soccer Services s'ha evolucionat molt en la cerca d'una identitat de club que abandonés el joc defensiu de bloc baix característic en la història d'aquest club. Estadísticament es pot apreciar que la possessió, les passades efectuades o les pilotes robades a camp contrari són superiors als dels últims anys», comenta el tècnic berguedà.

Els resultats i la cerca d'un estil anaven pel bon camí, però el gran hàndicap del club era l'economia. El Göteborg estava immers en una profunda crisi que també s'ha aconseguit revertir durant la temporada gràcies a la venda de jugadors joves que han explotat sota les ordres de Poya i Ferran. El jove Benjamin Nygren al Genk, el central Carl Starfelt al Rubin Kazan o el capità Sebastian Ohlsson al St. Pauli són alguns exemples dels jugadors que van fer les maletes per sanejar les arques del club amb traspassos milionaris. «El Göteborg estava immers en una crisi econòmica molt important i des del principi vam haver de confiar en jugadors molt joves, de la pedrera. Els bons resultats inicials van fer que el seu valor de mercat pugés ràpidament i el club els va vendre a mitja temporada. Així es va salvar la situació i ara l'economia és estable», diu Sibila.

Amb tots els objectius complerts, Ferran Sibila ha acabat enormement satisfet la temporada i ja espera la següent per seguir despertant el gegant i fer-lo somiar de nou amb aixecar un títol, cosa que no aconsegueix des de l'any 2007: «En el futbol mai se sap què pot passar, però si no hi ha cap novetat d'última hora continuaré a la banqueta del Göteborg l'any vinent», conclou el gironellenc.