El FC Barcelona es veu immers en una crisi futbolística i institucional sense precedents. La brutal der-rota soferta davant el Bayern de Munic sumada al fet que l'equip s'ha quedat sense sumar cap títol per primera vegada en dotze anys fan que la situació sigui insostenible. Parlem amb Pep Setvalls sobre la situació actual, tant esportiva com institucional.

Com veu la situació esportiva del FC Barcelona després de la desfeta contra el Bayern?

Esportivament fa cinc anys que les coses no funcionen. No s'ha aconseguit dur a terme la renovació necessària, els jugadors que s'han fitxat no han funcionat i ara el Barça té un onze titular envellit i que no té ritme europeu.

Piqué ja va dir que si calia fer un pas al costat, ell seria el primer.

És que el Barça va presentar l'equip més envellit de la seva història a Europa davant el Bayern. No estem parlant de jugadors que ja no serveixin, sinó que cal donar-los un nou rol dins la plantilla. El club els ha de buscar aquest nou acomodament o, si no, buscar-los una sortida.

Són jugadors que ja ho han guanyat tot. Parlem d'Alba, Piqué, Busquets, Rakitic

Sí, per tant se'ls ha de portar gent jove que competeixi pel seu lloc. Ells han guanyat molt, si volen nous reptes el millor és buscar una sortida.

El Barça no té ritme en els grans partits. És només físic?

El Bayern de Munic té jugadors com Thomas Müller i Robert Lewandowski que són de l'edat de Jordi Alba o Rakitic i que l'altre dia eren els que més pressionaven. Perquè la pressió no és només físic, de fet, és més mental que altra cosa. S'ha d'estar mentalitzat i concentrat. Es necessiten ganes.

Com valora la decisió de Bartomeu de no dimitir i convocar les eleccions per al pròxim mes de març?

No ho veig malament. La situació fa temps que no és bona, però ara hi ha molt poc marge de maniobra, la lliga començarà d'aquí a un mes i no es pot pretendre construir un projecte en tant poc temps. Crec que és una decisió coherent amb el que hi ha.

Li fa por la possible marxa de Leo Messi

Leo Messi ha estat, és i seguirà sent el millor jugador del món. Però com he dit, de la columna vertebral, Messi ho ha guanyat tot. A vegades és complicat mentalment seguir tenint aquestes ganes per competir cada dia, perquè estàs en la teva zona de confort.

Li sabria greu la seva marxa?

Sí, és clar. Amb ell al camp t'assegures gols, competir pels títols. Des que Messi és al club que el Barça sempre ha optat per gairebé tot cada any, però això desgasta molt.

I els nous fitxatges no han funcionat.

Tots els atacants que s'ha fitxat recentment estan condicionats per l'ombra de Leo Messi. Griezmann i Coutinho venien com a estrelles contrastades, i no han rendit. Se senten eclipsats.