«Durant l'estat d'alarma, les mascaretes havien de sortir del taller d'una forma fugaç, per tant, l'estètica era totalment secundària. Ara bé, amb el pas del temps, la mascareta s'ha convertit en una peça més del nostre armari i inclús en tenim de diversos colors i dissenys». És la veu de la reconeguda dissenyadora manresana Miriam Ponsa, que fa vint anys que es dedica al sector de la moda, però la pandèmia del coronavirus ha capgirat el seu dia a dia com un mitjó. La necessitat d'ajudar l'ha dut a deixar en suspens les passarel·les de moda per passar a confeccionar mascaretes i bates d'hospital. Un canvi que li ha obert nous horitzons en el món del tèxtil.

Des de mitjan març fins a l'actualitat, ha dedicat cos i ànima a cobrir la demanda dels equips de protecció sanitaris i ha vist, de primera mà, l'evolució de la mascareta. «En un primer moment, treballàvem a marxes forçades. La urgència provocava que no tinguéssim temps de pensar en el color o en el disseny», explica Ponsa. Amb el pas del mesos, però, el mercat s'ha proveït d'aquest producte i, des de fa setmanes, la dissenyadora ha posat a la venda nous models de mascaretes. «La peça s'ha introduït en el nostre dia a dia i és normal que busquem una mascareta més original, al final, es tracta de d'aportar una mica de color a la situació. Tot i això, nosaltres sempre prioritzem la comoditat i la protecció», afirma.

El projecte per produir material sanitari va començar amb quatre mans. Quan es va decretar l'estat d'alarma, la dissenyadora va dirigir-se al taller per cosir mascaretes i bates d'hospital amb l'ajuda de la seva parella i els seus dos fills. «No podia quedar-me a casa de braços plegats, necessitava ajudar i des del taller ho podia fer», assenyala. La seva dedicació de seguida va obtenir resposta amb una allau de peticions. Poc després, van decidir subcontractar part de la producció en diversos tallers de la comarca i començar a treballar amb un teixit d'ús sanitari elaborat en una empresa de Salelles. Aquesta col·laboració continua avui amb una demanda que es manté alta.

Abans que comencés la crisi sanitària, Ponsa estava preparant la col·lecció de la pròxima tardor i començava a idear la roba de l'estiu vinent. Tot això s'ha estroncat ara, però Ponsa afirma que aquesta pandèmia li ha obert nous horitzons. Mai s'hauria imaginat que estaria confeccionant mascaretes i bates d'hospital, però aquesta feina l'ha dut a descobrir que el sector tèxtil també pot estar al costat de les situacions d'emergència. «M'he sentit molt plena quan he vist que la moda també pot donar resposta a les urgències i a les necessitats reals de les persones», remarca. En aquest sentit, sosté que la crisi del coronavirus suposarà un abans i un després en la seva carrera com a dissenyadora.