El pilot gironí Albert Arenas (KTM) va conquerir el mundial de Moto3 després d'acabar dotzè el Gran Premi de Portugal, última prova del mundial de l'especialitat. Arenas va haver de defensar el seu avantatge al capdavant de la classificació general de Moto3 en una emocionantíssima darrera volta. El madrileny Raúl Fernández (KTM) es va imposar en la prova disputada a l'Autòdrom Internacional de l'Algarve.

Albert Arenas i el seu màxim oponent, Ai Ogura (Honda), va protagonitzar un frenètic inici a Portimao i van guanyar tres posicions només arrencar la carrera. Així, el de Girona es va situar tercer, just darrere del japonès.

Albert Arenas va superar Ogura a la tercera volta, a qui després també van avançar Jaume Masià (Honda) i Jeremy Alcova (Honda), mentre el madrileny Raúl Fernández (KTM), que havia sortit des de la pole position, consolidava el seu primer lloc.

Ai Ogura va sentir la pressió i, quan encara faltaven vuit voltes, fins i tot el va superar el tercer pilot en discòrdia pel títol de campió del món, l'italià Tony Arbolino (Honda), que havia iniciat el Gran Premi des de la 23a posició després de protagonitzar unes nefastes sessions de qualificació. El desè lloc momentani que ocupava Ogura no només l'allunyava del campionat, sinó que posava en perill la possibilitat que assolís la segona posició final. Tony Arbolino va continuar la seva progressió i quan faltaven sis voltes va protagonitzar un espectacular intercanvi de posicions amb el pilot gironí que es va formar a l'equip TMR-La Bruixa d'Or de Lluís Juárez, al Campionat d'Espanya de Velocitat (CEV), com a formació satèl·lit de l'equip mundialista indi de Moto 3 Mahindra.

L'italià va sortir victoriós de la lluita amb Albert Arenas que, a més, va patir un contratemps inesperat i es va veure sorprès per la reacció del japonès. El gironí va haver de mantenir la tensió competitiva fins a l'última volta per conservar una dotzena posició que combinada amb el cinquè lloc d'Arbolino i el vuitè d'Ogura li va atorgar el ceptre mundialista.