"No sé si és la millor cursa de la meva vida, però gairebé ...". Així de sincera i satisfeta s'ha expressat Meritxell Soler aquest migdia en conversa amb Regió7 després de guanyar la Mitja Marató de Sevilla. L'atleta de Sant Joan de Vilatorrada, que corre per l'Avinent Manresa, ha creuat primera la línia de meta amb una marca d'1h10.36 que no només significa un nou récord de Catalunya de la distància (21.097 metres) sinó també un registre de prou categoria per pensar que, si la forma i la sort no l'abandonen, el 13 de novembre pugui vestir la samarreta de la selecció espanyola al Campionat del Món que se celebrarà a Yangzhou (Xina). La seva millor actuació era 1.13.14, firmada el passat mes de juny a Granollers.

"Ha anat tot molt bé", ha explicat Soler al final d'una cursa en la que només "una mica massa de vent" ha pertorbat l'escenari ideal per córrer ràpid. "Una mitja marató és una cursa prou llarga com perquè hi hagi molts elements que et compliquin la vida, però avui hi havia molt bones condicions, amb una temperatura ideal", ha afegit. Soler ha estat la dona més ràpida en una prova amb 10.500 atletes masculins i femenins que esdevé cada any una de les més prestigioses que se celebren arreu de l'estat. La fondista del Bages ha completat el circuit amb un temps de 1.10.36 que significa un nou récord de Catalunya, 32 segons menys que la plusmarca que ostentava fins ara la vallenca Marta Galimany. L'atleta de l'Adidas va fer 1.11.08 el 17 d'octubre del 2020 quan va finalitzar en el lloc 33 al Mundial de mitja marató celebrat a Gdyna (Polònia). Fa una setmana, Galimany va estar a punt de superar aquesta marca en imposar-se a la mitja de Santa Pola (Alacant) amb 1.11.20.

La mitja marató va fer passar més de deu mil atletes per espais emblemàtics de Sevilla Raúl Caro

"Venia a Sevilla amb una mica de por per veure què podia fer", ha reconegut Soler. "Sabia que tenia l'1.11 a les cames, i que hi havia possibilitats de baixar d'aquesta marca. Diguem que ho havia somniat", ha apuntat la santjoanenca somrient: "era conscient que ho podia fer, però una mitja és llarga i pot passar de tot". Sobre la prova, Soler ha explicat que "hem començat molt a ritme, passant els 10 km amb 33.30, això és un ritme de 3.21, 3.22 cada quilòmetre". La francesa Melody Julien ha agafat avantatge i a mitja cursa tenia mig minut d'avantatge sobre les seves principals rivals, però la catalana ha anat reduint el marge i s'ha imposat amb 1.10.36, superant Melody Julien (1h11:07), la sueca Carolina Wisktrom (1h11:10) i l'espanyola Maitane Melero (1h12:08). Els 1.10.36 de la catalana superen en tres segons la millor marca de la prova sevillana -Ruth Waithera, 2019- i signifiquen la sisena millor prestació espanyola de la història. A més, en el rànquing mundial de l'any, Soler se situa 19a (tercera europea) si bé de moment només s'han disputat dues curses de gran nivell (Houston i Santa Pola) i el rànquing patirà nombroses alteracions en els propers mesos.

Els dos guanyadors han batut les plusmarques de la prova Raúl Caro

Mig bitllet pel Mundial de la Xina

La pandèmia va motivar el trasllat de la data inicialment prevista pel Campionat del Món de mitja marató, que s'havia de celebrar el 27 de març a Yangzhou (Xina), i finalment tindrà lloc el 13 de novembre. "De moment, la federació espanyola encara no ha fitxat una mínima", ha explicat la santjoanenca, "però fins el moment la mínima més dura que hi ha hagut per un Mundial ha estat d'1.12.30, per tant, i potser pel fet dels avenços en les sabatilles serà de 1.12, en cap cas crec que estigui per sota d'1.11". Pel campionat, però, encara queden nou mesos i mig: "ara només falta que jo hi pugui arribar en forma".

El registre d'aquest matí a la capital andalusa pot canviar les prioritats de Soler, que encara vol retallar més els seus registres en els 5.000 i 10.000 metres en pista. "El problema és que ara se'm barreja tot", ha admès: "el campionat d'Espanya de mitja marató es farà només una setmana abans dels Campionats d'Espanya en pista, en els que m'agradaria córrer els 5.000 metres". La cita amb l'asfalt és pel 19 de juny a Paterna (València) i la del sintètic del 24 al 26 del mateix mes a Nerja (Màlaga).

La corredora de l'Avinent i el seu entrenador, Joan Lleonart, escollit com a millor tècnic de l'estat la temporada passada per la mateixa Federació Espanyola, tenen temps per desfer el nus. Soler, però, té clar que vol tornar a participar en l'estatal de 10.000 metres que es farà a l'abril a Coimbra (Portugal) i tindrà també condició de Trofeu ibèric.

En el calendari, també hi ha dues cites marcades en vermell, els Jocs del Mediterrani que es faran a Oran (Algèria), del 25 de juny al 5 de juliol, i el Campionat Iberoamericà, del 20 al 22 de maig a La Nucia (Alacant). En ambdues hi ha programada una mitja marató, i Soler confia que "almenys en una de les dues hi hauria d'anar" com a integrant de la selecció estatal.

La cursa d'ahir dispara les expectatives de l'atleta de Sant Joan de Vilatorrada, que en els últims mesos està encadenant victòries i resultats de prestigi, com el triomf en la Cursa dels Bombers de Barcelona, la segona plaça de la Jean Bouin i la vuitena posició (primera estatal) en els 10 km de València.

La llebre guanya la prova masculina

La mitja marató celebrada a Sevilla ha coronat de forma inesperada l'atleta kenià Sebastian Kimaru, que ha guanyat amb un excel·lent registre de 59.02. Tot i que inicialment oficiava de llebre, després de passar els 10 primers quilòmetres en 27.44 ha continuat endavant i ha guanyat per davant de David Ngure (1.00.22) i Gebrie Erkihuna (1.00.27). L'atleta africà ha batut el rècord de la prova, que ostentava l'italià Eyob Faniel amb 1.00.44.

Podi masculí de la cursa disputada a la capital andalusa Raúl Caro