El jutjat de primera instància número 11 de Barcelona va condemnar ahir la companyia elèctrica Endesa a pagar al voltant de 50 milions d'euros a més de cent propietaris del Berguedà afectats pel gran incendi del 1994. La magistrada ha considerat provat que foc va ser provocat pel mal estat de la línia elèctrica de Gargallà i, per aquest motiu, obliga l'empresa a indemnitzar els propietaris forestals que van perdre les seves finques a causa de les flames.

La sentència, que va ser notificada ahir als advocats, condemna Endesa a pagar a un total de 117 afectats dels municipis de Sagàs, Montmajor, Viver i Serrateix, Gironella, Olvan, Puig-reig, Casserres, Montclar, l´Espunyola i Avià. L´incendi forestal va cremar unes 25.000 hectàrees del Berguedà i va ser un dels més extensos que ha tingut mai l´àrea mediterrània.

La suma de les 117 indemnitzacions establertes per la jutgessa en la sentència és de 37,5 milions d´euros. A aquests diners, però, s´hi han de sumar els interessos legals de cada any, des del 1994 fins al 2007, quan es va presentar la denúncia. La sentència no entra a valorar el valor d´aquests interessos, però, segons fonts jurídiques, si s´hi inclouen, la xifra total que haurà de pagar Endesa és del voltant de 50 milions d´euros.