L´alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós (CUP), va assegurar ahir a aquest diari que la seva detenció per part dels Mossos d´Esquadra per dur-la davant del jutge de Berga es va fer «sense cap diàleg previ i sense cap mena de pacte» amb el cos policíac català.

Regió7 va publicar ahir una entrevista al nou cap dels Mossos al Bages i excap del Berguedà, Eduard Cuenca, en què explicava que havien parlat diverses vegades amb l´alcaldessa de la possible detenció i que li havia dit que «si arribava el dia D [de la detenció]» els Mossos actuarien de «la manera menys lesiva i sense fer rebombori». Venturós va ser detinguda abans de les 8 del matí, a casa seva, on estava sola després que la seva parella hagués marxat per anar a treballar. Quan hi va haver la detenció, Cuenca ja havia estat nomenat responsable del Bages i, per tant, no va dirigir l´operació que advertia que per a ell hauria estat «un mal tràngol».

Montse Venturós admetia ahir que havia mantingut converses amb Eduard Cuenca sobre aquesta hipotètica situació, però que, en cap cas, segons l´alcaldessa, no es podia entendre que hi havia cap tipus d´acord amb la policia per com es faria la detenció. Ja a primera hora del matí havia tuitejat: «no vaig fer cap pacte sobre la meva detenció i qui ho vulgui interpretar així ho fa per desacreditar».

I insistint sobre aquest situació de sorpresa en el moment en què els Mossos van trucar al timbre de casa seva, Venturós explicava que ni tan sols havia tingut l´assistència que creu que requereix una situació com aquesta. «Ni la procuradoria de Berga no havia rebut cap informació» de l´acció que demanava el jutge (la detenció va ser ordenada per instàncies judicials) «ni ningú no es va posar en contacte amb el meu advocat [Benet Salellas]». L´alcaldessa va ser traslladada a les dependències judicials de Berga a primera hora del matí, i, de fet, no va declarar fins a mig matí, quan Salellas va arribar als jutjats.

Va poder fer trucades

La detenció perquè l´alcaldessa complís amb la declaració davant del jutge, que Venturós havia evitat en dues citacions prèvies, es va dur a terme sense cap tipus de mesura violenta. Abans de pujar al vehicle del Mossos, Venturós va poder fer alguna trucada als familiars i a l´advocat per advertir-los de la situació. L´alcaldessa havia de declarar en el procés que té obert per haver tingut penjada una estelada a la façana de l´ajuntament durant un dia d´eleccions. L´acció va ser denunciada per Societat Civil Catalana a la Junta Electoral, que va iniciar el procés judicial.

L´alcaldessa assegura que la seva queixa, la del primer dia i la que avui encara manté, «no és contra els Mossos», que en aquest moment va actuar obeint unes ordres d´òrgans de l´Estat [el jutge], com a policia judicial que és. «Hi ha qui hi vol veure un conflicte Mossos-CUP, i no és això», manté,. «Es tracta d´un tema polític».

Ella creia que no s´arribaria a fer la detenció perquè «confiava que l´acció política ho aturaria». «Potser vaig ser il·lusa vist com ha anat, però em pensava que aquest anar plegats al Parlament amb Junts pel Sí i la CUP també seria per evitar situacions com aquesta per part dels alcaldes».

Sense contacte amb el cap

Venturós, que havia coincidit en diferents actes i reunions amb l´aleshores cap dels Mossos al Berguedà, explicava ahir que de la mateixa manera que n´havia parlat amb Eduard Cuenca, no havia mantingut cap contacte, aleshores, amb el responsable actual del comandament comarcal dels agents, Francesc Hernández. «Amb l´actual no n´havíem parlat mai i, aquell dia, sí que em va demanar com estava i li vaig dir respondre: molt emprenyada». «No estava enfadada amb ells, sinó amb els polítics», indicava.

En l´entrevista que publicava ahir aquest diari Eduard Cuenca responia una pregunta explicant que «ho havíem parlat moltes vegades. Amb l´alcaldessa de Berga teníem reunions molt periòdiques per tractar diversos temes, i un dels que ens preocupaven era aquest. Ella es posicionava amb els seus ideals, que són respectables, però després hi hauria d´haver unes conseqüències. Es va parlar que si arribava el dia D, com ho faríem: de la manera menys lesiva i sense crear gaire rebombori».