La Guàrdia civil ha desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic internacional de tortugues i que tenia una casa a Hostalets de Pierola on en criava. En el marc de l'operació, s'han detingut tres persones, dos de nacionalitat alemanya a Mallorca i un a la província de Barcelona -l'individu que criava les tortugues a l'Anoia-, com a presumptes autors de delictes relatius a flora i la fauna silvestre, contraban d'espècies protegides i blanqueig de capitals.

El detingut a Barcelona tenia una botiga de fauna exòtica a l'Hospitalet de Llobregat, que la Guàrdia Civil va registrar. Aquest individu donava cobertura als dos detingut a Mallorca, que també criaven tortugues a gran escala, i es dedicava a comercialitzar les diferents espècies, algunes en perill d'extinció.

La investigació va començar el mes de febrer de l'any passat quan agents de la Guàrdia Civil de l'Aeroport de Son Sant Joan de les Illes Balears van detectar l'enviament de diversos exemplars de tortugues de l'espècie Coahuila. La majoria d'aquests espècimens estan emparats pel règim de protecció del Conveni sobre Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades (CITES), on es busca preservar la protecció de les espècies mitjançant el control del seu comerç i al qual Espanya està adherida des de l'any 1986.

Un cop inspeccionat l'enviament, els agents van poder comprovar com part dels exemplars presentats no es corresponien ni amb els declarats en la partida ni amb la documentació que els acompanyava, per la qual cosa van procedir a la seva confiscació. La Guàrdia Civil va iniciar una investigació per trobar els responsables d'aquesta tramesa i els agents van localitzar una finca rústica al terme municipal de Llucmajor (Mallorca), on residien dos ciutadans alemanys. Hi van trobar més de 1.100 exemplars de tortugues de 62 espècies diferents, tant adults com cries, així com més de 750 ous.

Un van comprovar que es tractava d´un activitat il·legal, els agents van practicar un registre a la finca, comprovant que el viver era molt més gran del que s'esperava i que tenia com a finalitat la cria «a nivell industrial» de diverses espècies de tortugues, tant d'aigua com de terra.

Un cop detingudes les dues persones responsables del viver i passades a disposició judicial, es va decretar el seu ingrés a la presó. Va ser arran de les detencions quan van descobrir l'estreta col·laboració amb l'individu que criava tortugues a Barcelona.