El rescat de dos excursionistes al Puigpedrós aquest dilluns ha reobert el debat de si els Bombers han de cobrar pels serveis prestats als rescatats quan aquests hagin pogut cometre una negligència. Els Bombers van explicar ahir que la imposició o no de la sanció no és una decisió que prenguin en pocs dies o hores. Analitzaran la situació i justificaran la decisió final.

El preu a pagar està estretament relacionat amb la feina que es fa, amb les hores d'helicòpter que s'hi destinen, el que fa que els costos siguin força elevats. En aquest cas, els Bombers catalans només podrien comptabilitzar els seus costos, i no els de la part francesa, que va ser l'operatiu que finalment els va trobar.

La direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat pot cobrar pels rescats des de l'1 d'octubre del 2009, si han estat causats per un dels supòsits següents: si té lloc en zones assenyalades com a perilloses o d'accés prohibit, si les persones rescatades o salvades no duien l'equipament adequat per a la pràctica de l'activitat, o si la persona sol·licita el servei sense que hi hagi motius objectivament justificats.

Ara els Bombers hauran de veure si, tot i tractar-se d'una zona no senyalitzada, els avisos del serveis de meteorologia de la Generalitat i l'avís dels responsables del refugi són motius suficients per justificar que la sortida va ser una imprudència dels excursionistes. Per la seva banda, la Gendarmerie, que també va participar en les tasques de rescat ja que el punt on es va perdre la parella pertany a la Cerdanya francesa, ja ha dit que no es planteja l'opció de cobrar el salvament als despareguts, ja que a França no es cobren els rescats.

Finalment, caldrà determinar quants operatius i bombers van participar en el rescat per elaborar una hipotètica factura pel rescat. En aquest sentit, la legislació estableix un cost de 41,35 euros per cada hora que un bomber treballa en l'operatiu, així com un import de 53,70 euros per cada hora que un vehicle ha estat en funcionament. Les hores d'helicòpter es compten a 3.120,10 euros.

De moment, des que va entrar en funcionament la darrera normativa l'any 2009, s'han cobrat un total de 5 rescats, un dels quals sense motius justificats. Els altres es deuen al fet que la zona on es va fer efectiva l'operació de recerca estava senyalitzada com a perillosa o d'accés prohibit.