El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha reconegut avui que existeix un "deute important" amb Rodalies en detriment d'altres sistemes de transport. Ábalos ha respost així en el Ple del Senat a una pregunta de la senadora d'ERC Mirella Cortés sobre si el Govern central realitzarà un pla d'inversions efectiu i real a la xarxa de Rodalies de Catalunya i millorar específicament el traçat de la línia R4 entre Manresa i Terrassa.

Tant el ministre com la senadora han fet referència a l'accident d'aquest dimarts a la línia de Manresa a Sant Vicenç de Calders, en el qual ha mort una persona i més de 40 han quedat ferides, i han lamentat el que ha passat.

Tots dos han expressat el seu condol per als familiars de la víctima mortal i el seu suport i solidaritat amb els ferits.

Cortés ha recordat que la R4 és utilitzada per 29 milions de passatgers a l'any i que en 1859 es va inaugurar el tren entre Manresa i Barcelona, que tardava 87 minuts, i avui necessita "tres minuts més".

La senadora ha considerat que el servei ferroviari de Rodalies de Catalunya és "absolutament ineficient" i necessita d'inversions incomplertes pels governs centrals.

Ábalos ha dit que Adif va inspeccionar ahir mateix la via i no va trobar problemes i ha atribuït a les pluges el venciment del mur.

Ha reconegut que, malgrat les actuacions empreses i dels diners previst, amb Rodalies hi ha "un gran problema i un deute important perquè s'han prioritzat altres sistemes de transport i aquest ha estat absolutament relegat".

La senadora, que ha insistit en les "pluges de milions" tantes vegades anunciades per a Rodalies però mai concretades, ha expressat el seu desig que "tant de bo sigui el ministre que doni solució a aquestes greus deficiències".

Ábalos, que ha coincidit en aquest desig, li ha precisat que per això necessita la participació d'ERC i que s'aprovin els pressupostos de 2019, on estan previstes inversions.

El ministre ha indicat que divendres que ve es veurà a Barcelona amb el coordinador de Rodalies de Catalunya, Pere Macías, per "posar en ordre" aquest transport i les seves necessitats.