Després de les denúncies contra un monjo de Montserrat, surt a la llum un nou cas d'abusos a menors en un centre religiós del Bages. Dos exalumnes de l'antic col·legi dels claretians de Sallent han denunciat a Regió7 haver estat víctimes de tocaments per part d'un professor laic del centre entre el 1972 i el 1973, quan tenien entre 10 i 11 anys. Un d'ells, que ara té 56 anys d'edat, ja ha denunciat el cas a la congregació.

Tots dos, que volen mantenir l'anonimat, han revelat que el mestre en qüestió (que posteriorment va exercir a l'escola pública de Sallent) els feia tocaments als genitals quan els cridava a la taula del professor. Un dels afectats, que assegura que va patir els abusos diverses vegades, ha denunciat el cas aquesta setmana a la Congregació dels Claretians de Catalu-nya. El seu portaveu, Josep Codina, ja li ha enviat per privat una resposta «demanant-li perdó per tot el que no haguem pogut fer».

Els fets van tenir lloc durant el curs 1972-1973, quan les dues víctimes feien cinquè de primària a l'antic col·legi Claret de Sallent, situat al carrer Àngel Guimerà. L'escola, dels pares claretians, va tancar el 1994 i posteriorment ha estat reconvertida en un museu.

Aquest diari ha pogut parlar amb cadascun dels dos afectats i el seu relat dels fets és coincident. Segons expliquen, el professor era un mestre que aleshores tenia poc més de 20 anys i que no era religiós. Posteriorment, va exercir a l'escola pública de Sallent, però ja està retirat de l'ensenyament des de fa uns quants anys.

«Durant la classe, a vegades ens cridava perquè anéssim a la seva taula per llegir la lliçó davant la resta d'alumnes», explica un dels afectats, que és el que ha denunciat el cas dierctament a la congregació. «Quan em cridava a mi, m'havia de posar darrere de la seva taula, a llegir en veu alta, davant dels meus companys. I llavors, mentre estava llegint, em començava a tocar els genitals, per sota dels pantalons, fora de la vista dels altres alumnes», relata.

«Jo llavors tenia 10 o 11 anys. I no sabia com reaccionar. Era una sensació rara», explica. «Ho he recordat sempre. No ho he oblidat mai. Però mai no ho vaig explicar a casa perquè no sabia com s'ho prendrien. Aquella època era molt diferent que ara. A més, estava convençut que als altres alumnes els havia de passar el mateix», afegeix. «No crec que aquells fets hagin afectat de gran la meva vida sexual, però no ho he pogut oblidar mai», assegura.

Un altre testimoni, del mateix curs de l'altre afectat, explica que també va ser víctima dels mateixos fets, però només una sola vegada. «Un dia que jo portava pantalons curts, el professor em va fer sortir davant la classe a llegir dar-rere la seva taula. I, d'amagat dels altres, em va tocar els genitals per sota dels pantalons, amb la punta dels dits», relata. En aquell moment, afegeix, «me'l vaig quedar mirant fixament, com preguntant-li amb la mirada què estava fent. I va parar de cop».

Aquest mateix testimoni afegeix que «ja mai més m'ho va tornar a fer. De fet, jo sempre portava pantalons llargs, i només m'ho va fer un dia que duia pantalons curts». En el seu cas, explica, «ho vaig explicar als meus pares, que van quedar molt sorpresos. Però, com que mai més no m'ho va tornar a fer, no van dir res».

Tots dos afectats, en conversa amb aquest diari, tenen el convenciment que altres nens de la mateixa escola podien patir els mateixos fets quan sortien a llegir la lliçó a classe. Tot i així, aquest diari ha parlat amb dos alumnes més de la mateixa època i asseguren que, en el seu cas, no en tenien coneixement.

Preguntat sobre el cas al pare superior de la comunitat dels claretians de Sallent, Antoni Costa, va declinar fer-ne valoracions i es va remetre als portaveus de la Congregació dels Claretians de Catalunya. En tot cas, assenyala que d'això «fa molts anys» i que és «una llàstima» que passés. Consultat ahir per aquest diari, l'alcalde de Sallent, David Saldoni, va afirmar que desconeixia el cas.