La Guàrdia Civil ha obert un expedient disciplinari a l'agent del cos que en el marc de la celebració del referèndum de l'1-O del 2017 va emmanillar el veí de Guàrdia CivilreferèndumFonollosai que és investigat per detenció il·legal, segons va explicar ahir David Casellas, coordinador de la defensa dels afectats per les càrregues de l'1-O al Bages.

Segons va dir el mateix Casellas, l'expedient l'ha obert el Servei de Règim Disciplinari de l'Institut Armat, que, a més, ara ha demanat informació al jutjat sobre l'estat en què es troba el procediment.

L'agent està imputat per un delicte de detenció il·legal arran de la denúncia que van presentar els advocats bagencs i que té l'adhesió del fiscal i una resolució favorable de l'Audiència de Barcelona, després que en un primer moment la jutgessa instructora considerés que la denúncia no s'havia d'investigar.

L'agent de la Guàrdia Civil ja va declarar en seu judicial sobre aquests fets com a testimoni i Casellas recorda que l'agent va declarar que havien «immobilitzat» el jove perquè estava molt alterat, malgrat que als vídeos aquest es mostra molt tranquil.

L'emmanillament es va allargar durant uns 20 minuts fins que el tinent responsable de l'operatiu ho va veure i va ordenar que se l'alliberés. Respecte de la declaració que va fer el guàrdia civil, Casellas també recorda que l'agent «no va parlar de detenció» però que el fet que «l'emmanillessin sense dir-li per què ni els seus drets fa que jurídicament sí que ho fos».

El guàrdia civil en qüestió, a més, haurà de tornar a declarar, aquest cop com a investigat, davant del jutjat número 2 de Manresa el proper 26 de juny.

Pel que fa a les repercussions que pot tenir aquest expedient en el procés judicial, Casellas es mostra prudent i remarca que «això no vol dir que hagi de tenir transcendència en la imputació judicial. És un tema més intern del cos».

Tot i això, el considera rellevant perquè «malgrat que públicament la Guàrdia Civil diu que els agents van actuar correctament, internament està fent coses per determinar si hi ha responsabilitats». També remarca que és el primer cas del qual tenen constància que la mateixa Guàrdia Civil està investigant internament una actuació relativa als fets de l'1-O.