El judici a Jordi Pesarrodona, a qui se li imputa un cas de desobediència greu en la jornada de l'1-O, arrencarà el proper dilluns 21 de setembre a les 10 del matí, a Manresa. La vista oral s'havia de celebrar en un principi el 31 de març, però va ser aplaçada per l'estat d'alarma.

La plataforma Bages pels Drets Civils ha convocat una concentració el mateix dilluns al matí a l'entrada dels jutjats de Manresa, a les 9.30 h, per acompanyar l'exregidor de Sant Joan de Vilatorrada en l'inici del seu judici. L'ANC també ha difós la convocatòria de suport a través de les xarxes socials.

Pesarrodona s'enfronta a una petició de la fiscalia d'una pena de dos anys d'inabilitació per exercir cap càrrec o treball públic, a més d'una multa de 5.400 euros per haver participat en el referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Al judici al pallasso i actor de Sant Joan de Vilatorrada també hi han de declarar com a testimonis el tinent de la Guàrdia Civil que era el cap operatiu de la intervenció d'aquest cos a l'escola Joncadella; l'aleshores alcalde de la població, Gil Ariso, i el que també era regidor de Participació Ciutadana, Ramon Planell.