La mort de l'administrador de la immobiliària CIFA de Manresa, Àngel Barcelona, investigat per una dotzena d'estafes a comunitats de veïns, ha obligat a arxivar el cas. Va morir a final de novembre, i aquesta setmana s'ha començat a notificar a les comunitats. Malgrat que només una dotzena van denunciar els fets penalment, una plataforma creada per agrupar els casos té constància que els afectats podrien ser una trentena i creuen que els diners estafats podrien superar els 50.000 euros. Ara, només els queda la via civil, i algunes comunitats, com la presidida per Maria Dolors Cots, del número 20 del carrer d'Alfons XII, desisteixen.

Cots va saber dijous que l'administrador havia mort a través de la plataforma d'afectats, després que una de les comunitats fos notificada. A ells encara no els han dit res. «Et sents indefensa perquè saps que no podràs fer res més, i amb la constitució de la plataforma, sabent que érem molts, pensàvem que com a mínim recuperaríem alguna cosa», assegura.

En el seu cas, explica Cots, l'estafa supera els 8.000 euros. «No sabem exactament quant perquè els llibres no ens els van donar», afirma. En constatar que ara, si volen seguir endavant, hauran d'optar per causes civils i exigir les responsabilitats als hereus, han desistit. «Hauríem de fer una nova declaració, més diners i, sabem que té moltes causes obertes, algunes estatals», explica Cots, afegint que, «pel que podríem arribar a rebre, no ens compensa».

«Es mor i en surt impune»

L'estafa que van patir els pares de Manel Mas ha estat jutjada i resolta. L'abril del 2019, el matrimoni va denunciar la immobiliària després de pagar 20.000 euros de fiança per un pis que no van arribar a tenir. L'administrador s'excusava dient que el propietari no volia vendre. El jutge va donar la raó al matrimoni i els hi havia de retornar els diners. El pagament es va fraccionar i van cobrar dues quotes el 2019. Després, res de res.

La filla del finat, explica Mas, els va comunicar la mort el desembre. «No m'ho vaig creure, pensava que era una estratègia perquè feia mesos que havien desaparegut», explica, tot lamentant que, malgrat que hagi mort, «n'ha acabat sortint impune», i de moment seguirà lluitant.

Mas explica que «signaven com a societat, però hi ha transferències a nom seu». Per aquesta raó, a través del seu advocat, exigiran que se'ls embarguin les possessions quan es tramiti l'herència.