Els Mossos d'Esquadra han detingut a la Pobla de Lillet el líder d'un suposat grup de creixement espiritual i emocional que presumptament, durant anys, va abusar sexualment, vexar i humiliar els membres del grup. A part del líder, que s'autoanomenava «mestre il·luminat», es van detenir dues dones i se n'investiga una altra. El jutge els va deixar en llibertat amb càrrecs.

La detenció de l'home, de 66 anys i de nacionalitat espanyola, i la de la seva parella, una espanyola de 50, es van fer el 29 de març a la Pobla de Lillet, on feien alguns retirs. També es va denunciar una segona dona espanyola de 54 anys per la seva presumpta participació en els fets. Dies després, el 6 d'abril, es va detenir a Barcelona una italiana, de 43 anys, col·laboradora del líder i peça clau que presumptament captava membres i participava activament en els abusos i vexacions als membres del grup, que manipulaven psicològicament.

La investigació es va iniciar a mitjan setembre del 2020, quan els Mossos van tenir coneixement que un grup de persones hauria estat víctima de diferents abusos psicològics i sexuals en el marc d'un grup de creixement personal i de caràcter psicoterapèutic. Algunes de les víctimes van formar part d'aquest grup uns 10 anys.

Van ser algunes persones exadeptes del grup les qui van fer el pas de denunciar-ho un cop ja eren fora del grup i havien rebut tractament per part de professionals de la salut per tractar les seqüeles que presentaven.

L'home detingut era qui liderava el grup, dirigia les activitats i conduïa les pràctiques individualitzades amb alguns dels membres per separat. En aquestes activitats era ajudat per la seva parella i dues dones més en diferent mesura. Ell s'atribuïa coneixements i capacitats per fer créixer espiritualment i emocional les víctimes, a qui es referia com a «alumnes». Se'n guanyava la confiança i n'obtenia tot tipus d'informacions que emprava per manipular-les psicològicament, arribant a exercir un gran control sobre diverses esferes de la seva vida. Les víctimes pagaven per assistir a sessions per obtenir nous coneixements, millorar l'estat anímic i, potencialment, assolir la pretesa «il·luminació». El gruix de les sessions es feien a Barcelona, al domicili del líder o de persones afins, però també hi havia retirs de cap de setmana.

Els pagaments que feien els «alumnes» per a les sessions i activitats formaven part del modus vivendi del líder, el qual usava la manipulació psicològica per captar, adoctrinar i mantenir-los al grup.

Els últims anys, pel grup hi podrien haver passat entre 15 i 25 persones i al mateix temps n'hi haurien coincidit com màxim una dotzena. Les persones afectades haurien patit diversos tipus d'abusos durant anys. A més, entre els fets denunciats s'inclou l'intent de modificar l'orientació sexual d'alguna víctima, fet que es podria considerar un context de vexacions de caire homòfob.

Durant les sessions el líder del grup els feia passar proves, moltes vegades de contingut sexual i arribant als abusos, i anava elevant la dificultat a mesura que anava vencent els límits dels seus seguidors. Les argumentacions per realitzar les pràctiques sexuals serien pretesament per superar resistències internes, traumes o complexes.

Les sessions podien combinar meditació i altres activitats, que podien durar hores. També es feien retirs de cap de setmana. Aquestes activitats, en què es combinaven el cansament físic amb poca alimentació i privació de son, provocaven un debilitament psicofísic de les víctimes, fent-les més vulnerables i més influenciables, i les resignaven a la voluntat del líder.

Segons detallen els Mossos, l'home establia normes de control molt estrictes, com prohibir parlar del que feien a les sessions o perjudicar i evitar les relacions dels membres fora del cercle. En cas que incomplissin les normes o directrius del líder se'ls imposava càstigs i vexacions.

A vegades feia que també participessin en els càstigs altres membres del grup. La dependència psicològica i el grau de manipulació era tal que les víctimes tenien un gran temor a ser expulsats.

La incorporació de nous membres al grup es va produir, en diversos casos, en circumstàncies de vulnerabilitat psicològica de les víctimes, com ara per motius de ruptures sentimentals, o el desarrelament causat en l'arribada a un nou lloc de residència. Circumstàncies com aquestes haurien actuat com a factors de vulnerabilitat i podrien haver afavorit la seva captació per part del grup manipulatiu, segons van explicar els Mossos d'Esquadra.

La captació de noves persones per al grup es feia mitjançant el boca-orella, i hi havia una membre del grup que cobria aquesta funció principalment.

Quan detectava alguna persona en un moment vital vulnerable, parlava positivament sobre el seu «mestre», el líder del grup ara desarticulat.

Després hi contactaven i, si els acceptaven, començaven amb una sessió individual i a poc a poc els introduïen en sessions grupals.