La família del desaparegut a Lourdes critica la inacció dels serveis d'emergència francesos

L'home, de 74 anys i amb principi d'Alzheimer, va ser vist per última vegada dissabte i la recerca no va començar fins dilluns

Informació de l'home difosa per la Policia de Lourdes

Informació de l'home difosa per la Policia de Lourdes

Manresa

Un veí de Sant Vicenç de Castellet, José De Arcos Ballesteros, es troba desaparegut des de dissabte a la localitat francesa de Lourdes. Segons ha avançat Ràdio Manresa, l'home, que té 74 anys i principi d'Alzheimer, participava en un viatge de la Penya Blaugrana santvicentina. La policia francesa ja ha iniciat la recerca i ha fet una crida a la ciutadania per ajudar a trobar-lo, però la família denuncia la inacció dels serveis d'emergència francesos, que van tardar dos dies en començar a buscar-lo.

"No crec que el trobem perquè no s'estan movent", ha dit a Regió7 Montse Belmonte, jove de l'home desaparegut. Els dos fills de De Arcos, les seves parelles i un amic es troben a França des de dissabte per buscar a l'home i seguir el dispositiu de recerca dels cossos d'emergència francesos, però Belmonte assegura que van tardar dos dies a iniciar la recerca ja que la van tenir en compte com una desaparició voluntària.

José De Arcos va desaparèixer el dissabte al voltant de 2/4 de 12 del matí. Formava part d'un grup organitzat de la penya blaugrana de Sant Vicenç de Castellet, que estava instal·lat a Vielha i van fer una escapada al santuari de Lourdes, a França. Abans de dinar, es va separar del grup i va dir que anava a fer una compra a la farmàcia, però ja no va tornar. En veure que no tornava, el grup va trucar-lo al mòbil, ja que se l'havia emportat amb ell. De Arcos contestava, però no sabia on estava i simplement deia les coses que veia al seu voltant. En les últimes trucades, però, va començar a dir coses incoherents com que es trobava a Sant Vicenç de Castellet i que agafaria un taxi per reunir-se amb el seu grup.

Quan encara tenia bateria al mòbil, el grup va contactar amb la policia francesa, però els agents es van limitar a dir que a Lourdes es perdia molta gent i que ja apareixeria. Finalment, es va acabar la bateria del mòbil i ja no es va poder contactar en cap moment amb De Arcos. En el moment de la seva desaparició el santvicentí d'1,75 metres d'altura, anava vestit amb un polo blau i pantalons grisos. Belmonte assegura que dissabte els serveis d'emergència francesos no van buscar a ningú i que diumenge tampoc, ja que ho van tenir en compte com una desaparicio voluntària. A més, la policia francesa va dir a la família que necessitaven una denúncia dels Mossos d'Esquadra, motiu pel qual la família va haver d'anar a una comissaria catalana per presentar la denúncia. "Vam fer el tràmit i quan vam arribar a França encara no s’havia fet res i el dia seguent tampoc ens donaven gaires explicacions".

Pel que fa al dispositiu de la policia francesa, Belmonte diu que no s'ha fet cap batuda per terra en cap moment. Sí que es va activar una unitat canina, un helicòpter sense càmera tèrmica que va sobrevolar la zona un dia i s'han fet recerques a la llera d'un riu per part de bombers i policies. També ha arribat a activar-se un dron durant una hora. La jove del desaparegut assegura que la recerca es va intensificar, lleugerament, quan l’alcalde de Sant Vicenç va parlar amb la delegació del govern i aquest va contactar amb el govern francès per demanar més esforços. "El poc que s’ha fet ha sigut perquè s’ha apretat una mica a nivell polític", assegura Belmonte que destaca la diferència entre els cossos francesos i catalans ja que "aquí s'hauria activat la recerca des del minut 1.

Per altra banda, la família continua a França i segueix buscant-lo també pel seu compte. De fet, van trobar uns calçotets al costat d'un rierol que creuen que podrien ser seus, ja que saben que és una marca que solia portar. A més, els dos fills de De Arcos i les seves parelles s'estan costejant la seva estança a França per continuar amb la recerca mentre tenen els seus fills a Catalunya i no es posen data de tornada ja que l'objectiu és poder trobar al José De Arcos el més aviat possible.