Tres persones empadronades a l’edifici que s’ha esfondrat aquest matí a Badalona no s’han pogut localitzar, segons han explicat els Bombers. Les tres persones són de tres habitatges diferents. Un dels desapareguts estava fent una videotrucada des de casa en el moment del col·lapse, segons familiars. Els Bombers preveuen unes 24 hores de feina ininterrompuda per fer el desenrunament i estimen que hi ha entre uns 60 i uns 90 metres cúbics de runa. Ja han revisat tota la part que no ha col·lapsat. La unitat canina ja ha fet una primera entrada però acostuma a ser més efectiva més endavant, ha remarcat Josep Manel Escudero, cap de guàrdia de Bombers de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord.

Els desapareguts són un home i una dona d’entre 30 i 40 anys i una dona de més de 50 anys. Els Bombers no tenen constància que hi hagués cap obra en marxa. Hi ha 45 efectius (18 dotacions) que treballaran durant 24 hores com a mínim per desenrunar manualment tot l’edifici. Ja s’ha sanejat la part que ha col·lapsat per evitar un esfondrament secundari i s’ha comprovat que no hi havia ningú a la part de l’edifici que no ha col·lapsat. La unitat canina ha fet una primera entrada però conforme es vagi retirant runa poden captar més fàcilment olors humanes.

Un edifici de cinc plantes s’esfondra fins als baixos a Badalona

Un edifici de cinc plantes s’esfondra fins als baixos a Badalona

Els desallotjats dels edificis adjacents, 40 habitatges en total, ja han pogut tornar a casa seva a mitja tarda. Pel que fa als habitants evacuats de l’edifici que s’han esfondrat, la majoria s’allotjarà en cases de familiars. Si no és possible, l’Ajuntament de Badalona els oferirà un hotel o una pensió.

Els Bombers han assistit els operaris de les empreses de subministraments que treballen per restablir els serveis tallats des d’aquest matí. Per part de Protecció Civil, s’avalua si els veïns residents als pisos intactes del bloc afectat podran tornar a casa o hauran de ser reallotjats.

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha manifestat el seu “impacte per la tragèdia”. “Hi ha famílies destrossades i que m’han demanat estar al seu costat avui, fins que es tregui l’última pedra i el temps que faci falta”, ha afegit. L’alcalde ha explicat que pel que li han dit els veïns, l’edifici va passar la inspecció tècnica fa un mes, i per tant sembla que hi havia unes condicions d’habitabilitat “molt acceptables”. A l’Ajuntament no li consta cap expedient urbanístic per obres il·legals. El consistori està posant tota la informació a disposició de la investigació.

Albiol ha explicat que caldrà inspeccionar els habitatges de les finques adjacents, perquè sembla que no estan afectades però és el mateix tipus de construcció.

Les persones evacuades estan sent ateses al casal d’avis del Raval, però també hi ha un servei més tècnic al Pavelló Olímpic. Se’ls està donant atenció mèdica i psicològica. En total s’han atès unes 70 persones.

El delegat de la Generalitat a Barcelona, Joan Borràs, s’ha desplaçat fins a Badalona i s’ha posat a disposició de l’Ajuntament pel que necessiti. Albiol ha parlat també amb el president de la Generalitat. Ha assegurat que tothom està actuant de manera molt coordinada i que tant Aragonès com altres líders polítics s’han posat a la seva disposició. L’Ajuntament informarà els grups municipals aquesta tarda.

En el dispositiu, els Bombers treballen conjuntament amb efectius de la Policia Local de Badalona i 4 patrulles dels Mossos d’Esquadra, entre elles de Seguretat Ciutadana, de Policia Científica i de la Unitat d’Investigació. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha activat una unitat de comandament, 6 unitats terrestres, un equip conjunt amb Bombers de la Generalitat i dos equips de psicòlegs.