L'amanida és un aliment saludable i lleuger. Convenient per a qualsevol dieta i paladar. Poden ser abundants, atractives i nutritives.

Però sobretot poden arribar a ser les nostres grans aliades si volem perdre pes o simplement guardar la línia. També suposen una alternativa si es sol menjar fora de casa, així com un fresquet plat estiuenc. Però són més que quatre fulles d'enciam amb una mica de vinagreta. Se'ls pot treure molt partit i convertir-les en un plat súper ric en nutrients.

A 'Amanides per a la Salut. Nutritives, saboroses i fresques '(Lunwerg), Amber Locke mostra el "més atractiu" de les amanides. La seva idea parteix del fet que cada plat ha de tenir almenys set colors diferents per ser saludable, i l'autora recomana:

1. Tria la varietat d'hortalissa pel seu valor nutricional, a més de pel seu sabor, color, textura i aspecte.

2. Compra la verdura més fresca i de millor qualitat que trobis.

3. Assegura't que els ingredients estiguin secs. És un pas molt important, especialment per a les delicades fulles de l'amanida, ja que l'amaniment no amararà una fulla humida i l'amanida pot quedar amb excés d'aigua.

4. Intenta que cada mos contingui diferents elements, com fulles d'enciam, verdures, herbes aromàtiques, trossos cruixents, trossos fibrosos, trossos sucosos i una mica de dolçor (amb fruita o amb la vinagreta) per equilibrar sabors i textures.

5. Les fulles més delicades combinen millor amb un amaniment fresc i lleuger, mentre que les amanides amb fulles i ingredients més consistents suporten millor amaniments forts, més espesos, intensos o cremosos.

6.Si serveixes l'amanida amb la vinagreta ja incorporada, afegeix-la a poc a poc per no ofegar-la. Excepte per a les que portin col, un ingredient que es beneficia d'un amaniment d'hora, condimenta l'amanida en l'últim minut.

Una amanida pot ser tan simple o complexa com es vulgui. Per tenir una major elaboració no serà millor. "Unes rodanxes de tomàquet madurat al sol no necessiten res més que un pessic de sal marina, un rajolí d'un bon oli d'oliva verge extra i un grapat de fulles d'alfàbrega. Fins i tot es pot esmorzar amanida en forma de suc o batut verd ", sosté.

A més, defensa que moltes vegades ens resistim a menjar les amanides en els mesos més freds, però si es ruixen amb amaniments saborosos i picants (gingebre, all i espècies, per exemple), s'inclouen hortalisses riques en carbohidrats (com pastanaga, moniato i api o nap), i s'afegeix un grapat de nous i llavors, a l'instant s'aconsegueix una amanida "més saciant i reconfortant". Es poden també coure les verdures, emprar adobs temperats o salses i amaniments calents.

Encara que se sol considerar l'amanida un plat salat, Locke crida l'atenció sobre el fet que es pot afegir fruita, com maduixes, nabius i figues, per exemple. "A més d'aportar una textura suau i un sabor dolç, el plat final tindrà un aspecte molt atractiu", subratlla. Així, destaca que la millor manera de començar una amanida és amb vegetals frescos, "preferiblement de temporada i ecològics".