El restaurant El Llagar de Colloto d'Oviedo ha pagat 17.000 euros per un formatge de Cabrales. I no és la primera vegada que Iván Suárez, responsable l'establiment, desembutxaca una quantitat tan elevada, ja que per tercer any consecutiu ha guanyat la licitació del Certamen del Formatge Cabrales, que enguany ha celebrat la 50a edició. Tot, per tenir la millor peça, aquest 2022 de la formatgeria Francisco Bada C. B.

Els 17.000 euros són el segon preu més alt de la història del certamen, després dels 20.500 euros que el mateix Suárez va pagar en l’edició anterior, l’any 2019 (abans que la pandèmia obligués a la seva cancel·lació) i que suposa l’actual rècord Guinness com a formatge més car del món en una subhasta. El 2018, propietari de El llagar de Colloto ja havia batut la plusmarca, desemborsant 14.300 euros. Porta tres edicions consecutives alçant-se com a guanyador.

L'animada subhasta va arrencar amb un preu de sortida de 3.000 euros i hi van participar 14 establiments: Casa Pedro (Parres), La Montera Picona de Ramón (Gijón), Casa Román (Gijón), El Castañeu (Arenas de Cabrales), Las Gaviotas (Castrillón), La Cabana (Oviedo), La Finca Agrobar (Oviedo), Peña Mea (Llanera), El Tizón (Oviedo), Grup Nacho Manzano (únic dues estrelles Michelin d’Astúries) i els locals madrilenys El Ñeru, La Cuenca i Carlos Tartiere, a més d' El Llagar de Colloto.

Com a novetat, el 15% d’aquests 17.000 euros desemborsats per Nafrar de Colloto aniran destinats a l’associació Galbán de lluita contra el càncer, per exprés desig del mateix Iván Suárez. «No volia que se m’escapés aquest formatge per així poder fer la donació», ha assegurat, afirmant també que «volia invertir en una cosa natural, autèntica i d’Astúries, fent un reconeixement al consell de Cabrales i a la seva Denominació d’Origen Protegida».

El vencedor va assegurar que degustarà el formatge amb la seva família i amics divendres vinent, coincidint amb la celebració del seu aniversari.

Els premis a millor lot van anar a parar a les formatgeries Valfríu de Tielve (primer premi), Arangas (segon) i Colladín de Tielve (tercer). I els premis individuals es van entregar a les formatgeries Francisco Bada C. B. (primer premi), Ángel Díaz Herrero (segon) i Arangas (tercer).