"Mostrar a la gent que, de veritat, tanquem tot el cercle". Aquest és l'objectiu dels responsables d'Agrofresc, una empresa nascuda el 2006 de la unió entre El Canadell de Santa Maria d'Oló, que elabora formatges i matons, i La Torre d'en Roca, a Sallent, que té com a màxim exponent la llet i els iogurts. Per aquest motiu, l'empresa agroramadera ha obert la granja de Sallent a les escoles, que tenen la possibilitat de visitar les instal·lacions i veure de ben a prop tots els passos necessaris per elaborar, per exemple, un bon mató.

Els alumnes de l'escola Vedruna de Berga han estat uns dels primers que han fet la visita. Després d'esmorzar a la zona de pícnic, els nens van acompanyar la Ruth, treballadora del recinte, a mu-nyir 6 de les 80 vaques que ara té la granja. Embadalits per la manera com la llet surt de les mamelles, els alumnes van passar a l'activitat següent: donar menjar als vedells. Allà, l'atracció van ser dos petits vedells que tenien només un dia de vida. Entre rialla i rialla, els alumnes berguedans es van dirigir a elaborar un mató, i així van tancar el cicle de producció.

Josep Puigoriol, d'Agrofresc, valora positivament la nova experiència: "el que volem és ense- nyar tot el procés i creiem que el més important és que aquí els nens es poden quedar amb el concepte, ja que veuen els camps d'on mengen les vaques, poden tocar els animals, veure les cries, l'elaboració i el producte a la botiga". A banda dels escolars, Puigoriol explica que les visites també les poden fer famílies o grups d'amics.