La investigadora Michelle Méndez assegura que un compost químic que prové d'un determinat pesticida fa que el fetus estigui predisposat a l'obesitat durant la infància.

"El DDE (diclorodifenildicloroetilè), que és un subproducte del pesticida DDT (diclorodifeniltricloroetà), és un químic que està classificat com a disruptor endocrí. Aquests compostos són capaços d'alterar l'equilibri hormonal dels organismes i de canviar l'activitat de les hormones que regulen l'emmagatzematge de greix a les cèl·lules adiposes", va explicar a Sinc, el servidor de notícies científiques, Michelle Méndez, autora principal i investigadora al Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL) de Barcelona.

L'estudi, publicat a la revista Environmental Health Perspectives, demostra que l'exposició d'una mare a aquest compost químic durant l'embaràs causa un ràpid augment de pes del bebè durant els primers sis mesos de vida, i del seu índex de massa corporal (IMC) en la infància, fet que pot incrementar el risc a desenvolupar obesitat i altres malalties metabòliques a llarg termini.

L'equip d'investigació va dur a terme un seguiment a 657 dones -residents a Sabadell (Barcelona) i reclutades entre el 2004 i el 2006- durant els primers dos mesos d'embaràs. També van fer un control dels bebès fins que van complir els dos anys. "Els que tenien un patró de creixement ràpid tenien cinc vegades més risc de tenir sobrecàrrega als 14 mesos", apunta Michelle Méndez.

Encara que els bebès amb un creixement ràpid pesaven prop de 300 grams menys que els altres en néixer, als sis mesos tenien un pes més elevat que la mitjana (891 grams superior). Els alts nivells de DDE a les mares van provocar que els bebès tinguessin el doble de risc de patir un creixement accelerat durant els primers sis mesos de vida, així com de tenir un IMC alt als 14 mesos.

El DDE és present al medi ambient, sobretot a prop de zones on alguna vegada en el passat es va aplicar el pesticida DDT.