Els estancs han començat a vendre els paquets de tabac amb imatges dures sobre les conseqüències de fumar en la salut en què es pot veure, entre altres, imatges de pulmons destrossats, tumors en carn viva o dentadures podrides. Aquestes il·lustracions s'hauran d'incorporar a totes les marques de tabac abans del 26 de maig. A aquesta iniciativa ja s'han unit firmes com Marlboro, Lucky Strike i Black Devil. Els nous envasos portaran textos i alguna de les 14 representacions seleccionades per la Unió Europea, que informen visualment que el consum de tabac provoca, per exemple, càncer mortal de pulmó, envelliment prematur, cardiopaties i malalties cerebrovasculars. També explicaran que deixar de fumar redueix el 50 % el risc de malalties coronàries i hi introdueixen també missatges de protecció dels infants davant del fum del tabac i d'ajuda per deixar l'hàbit.

Espanya és un dels països pioners a adoptar aquesta actuació. Bèlgica va ser el primer país de la Unió Europea que va introduir aquest tipus d'advertències en els paquets de cigarrets, l'any 2006, seguit de Romania i del Regne Unit.

Les dades de l'Eurobaròmetre revelen que només el 26% de la població pensa que les llegendes actuals ajuden a deixar de fumar i, no obstant això, el 63% dels espa- nyols creu que la inclusió de les fotografies tindria un efecte més gran en la dissuasió. Segons el ministeri de Sanitat, l'experiència prèvia als països que han adoptat aquestes imatges sobre el tabaquisme ha demostrat una major eficàcia per informar sobre els seus riscos i afavorir la reducció del consum o l'abandonament definitiu de l'hàbit. Això és degut que les advertències en aquest format arriben més fàcilment a les persones, fins i tot a les de baix nivell d'alfabetització, criden més l'atenció i comuniquen millor els riscos sanitaris del seu consum.