El Patronat de la Muntanya de Montserrat, en col·laboració amb FGC, ja ha enllestit els treballs de senyalització i millora dels cinc itineraris que recorren diverses ermites del massís, i que s'ha fet amb el doble objectiu de fomentar l'excursionisme i donar a conèixer aquest patrimoni, que té més de mil anys d'història.

La presentació de les rutes es va fer ahir a l'Aula de Natura del parc, a càrrec del president de FGC, Enric Ticó, i del gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, acompanyats per l'alcalde de Monistrol, Joan Miquel, i pels monjos del monestir Ignasi Fossas i Valentí Tenas, entre altres.

Les tasques de millora, que es van iniciar la tardor passada i es van acabar tot just fa una setmana, han tingut un cost de 20.000 euros. Han consistit en la neteja, el desbrossament i l'arranjament dels entorns de les ermites de Sant Joan, Sant Onofre, Santa Anna i Santa Magdalena, així com en la millora i la senyalització dels camins, amb indicadors i plafons explicatius sobre el contingut i la història de cada una de les ermites. També s'han editat fullets informatius sobre aquestes rutes en quatre idiomes. Totes parteixen del pla de les Taràntules, i el seu recorregut és comprès entre els 1,5 quilòmetres de l'itinerari més curt, i els 4,1 del més llarg.

El president de FGC, Enric Ticó, va destacar la voluntat que iniciatives com aquesta fomentin l'activitat excursionista pel massís de Montserrat, posin en relleu "la combinació entre natura i cultura" mitjançant actuacions "sostenibles i respectuoses amb el medi ambient". Alhora, es va mostrar confiat que aquestes millores contribuiran a continuar incrementant el nombre de visitants a la muntanya. Va explicar que l'any passat van pujar a Montserrat amb el cremallera 867.560 turistes, el 7 % més que el 2009, mentre que l'increment ja és del 13 % en aquest any. D'aquests visitants, 351.626 van agafar l'any passat el funicular de Sant Joan fins arribar a la part alta de la muntanya, on s'inicien els itineraris que ahir es van presentar.

Per la seva banda, el gerent del Patronat, Xavier Aparicio, també va valorar positivament les xifres, i creu que encara poden millorar a partir de la promoció d'uns itineraris que, si bé ja existien, "en general es desconeixia que formessin part d'un conjunt d'ermites".