L'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) llançarà el proper 1 de juliol una iniciativa perquè el telescopi robòtic (TAD), ubicat a l'observatori del Teide, es converteixi en el primer d'Espanya d'ús gratuït i a disposició dels ciutadans, que el podran manipular a través d'Internet. El TAD és un telescopi que es controla remotament a través d'Internet (www.ot-tad.com) i que es dirigeix, especialment, a estudiants de secundària. Per poder fer ús d'aquest telescopi, qualsevol ciutadà haurà de registrar-se al portal (www.astroaula.net) i assistir virtualment a una de les xerrades que s'impartiran des d'aquest web fins al maig per explicar com funciona i les característiques d'aquest telescopi robòtic. Cada xerrada permet tan sols cinquanta connexions.

El principal objectiu d'aquesta iniciativa, segons el portal Astroaula, és "despertar l'interès per les Ciències Experimentals en els alumnes de secundària, batxillerat i formació professional". Els usuaris registrats hauran de demanar cita per a l'ús del telescopi, i cada observació es podrà allargar fins a un màxim de dues hores i es podrà repetir l'experiència.

El TAD s'ha convertit en el primer telescopi òptic nocturn accessible de manera lliure i gra- tuïta a tota la ciutadania.