Davant dels 20 milions de dòlars que algun malgastador ha arribat a pagar per fer turisme espacial, el nou planetari 3-D del Cosmocaixa, el segon d'Europa d'aquest tipus, ofereix a Barcelona un passatge "low cost" no menys espectacular: descobrir la Via Làctia, fregar els confins de l'univers, fins i tot més enllà.

Per només 2 euros més del preu de l'entrada al Cosmocaixa, els visitants d'aquest museu, de l'obra social de La Caixa, poden gaudir, des del 17 de desembre, d'una experiència sensorial sorprenent, una projecció digital a la cúpula completa d'aquest planetari adaptat a tecnologia 3-D, que submergeix l'espectador-cosmonauta en un espai on gairebé tocarà les estrelles, les constel·lacions o els pulsars, estirant la mà.

Per gaudir del viatge, cada espectador ha de posar-se les ulleres esteoroscòpiques, el seu passaport cap a qualsevol punt del cel observable i també del nanocosmos atòmic.

El responsable de l'àrea científica de l'obra social La Caixa, Ignasi López, explica que aquest planetari és un gran simulador astronòmic, capaç d'acostar-se a més de 110.000 estrelles, reflectint la seva brillantor i situació exacta, mostrar els satèl·lits o la cartografia de la Terra, la Lluna o Mart, amb una definició única.

"Tot això ens fa la sensació de poder viatjar pel temps i per l'espai d'una manera real i àgil; és com fer turisme espacial a qualsevol punt de l'univers profund, i fins i tot sortir-ne", explica López sobre la "llicència científica" que s'han pres de mostrar l'univers des de fora, com una esfera en expansió.

Del 17 al 24 de desembre l'entrada al nou planetari, que té una capacitat per a 136 places, serà gratuïta.