Un equip científic internacional liderat per l'espanyol Luis Álvarez i lligat a l'Institut Max Planck alemany ha descobert que els espermatozoides són capaços de realitzar càlculs complexos.

L'equip del Centre Europeu d'Estudis i Recerca Avançats (Caesar, per les sigles en anglès) de Bonn va determinar que quan l'òvul allibera atraients que modifiquen la concentració de calci a l'interior dels espermatozoides, aquests no reaccionen a la concentració en si, sinó als canvis que es produeixen en aquesta.

"El que mesuren són les taxes de canvi al llarg del temps, és a dir, com de ràpid o de lent canvia la concentració de calci que entra a la cèl·lula de l'exterior. En llenguatge matemàtic, el que fan és calcular la derivada temporal" , va precisar el científic espanyol.

Així, "en funció del valor de la taxa de canvi, alteren la forma en què mouen la cua i canvien de direcció, en altres paraules, el timó dels espermatozoides es mou al so de la velocitat de canvi del calci".

"Resulta bastant còmic pensar que el càlcul diferencial no el van realitzar per primera vegada al segle XVII, sinó que ja ho feien els espermatozoides fa més de 400 milions d'anys", va assenyalar.