Animals i plantes que habitaven en els mars australians fa cinquanta anys han emigrat a les aigües més fredes de l'oceà Antàrtic a causa del canvi climàtic, segons un estudi esmentat per la premsa australiana.

Un equip del centre de recerca australià CSIRO en què participen 80 científics ha arribat a la conclusió durant tres anys de treball que les causes de la migració són l'acidesa superior del mar i la destrucció o blanqueig dels coralls per l'augment de la temperatura.

Els autors de l'estudi adverteixen que Austràlia és un dels llocs més vulnerables a l'escalfament global, tal com demostra aquest èxode d'algues, fitoplàncton, zooplàncton i peixos diversos milers de quilòmetres al sud, segons el diari Sydney Morning Herald.

Anthony Richardson, expert marí del CSIRO, va afirmar que els oceans absorbeixen el 40% del diòxid de carboni i el plàncton produeix la meitat de l'oxigen que respirem, de manera que canvis bruscos poden tenir conseqüències dramàtiques.

"El que sabem ara és que es produiran canvis que no podrem controlar. Podem variar les nostres pràctiques pesqueres però no podem fer res amb els microbis i el plàncton", ha assenyalat el científic.

"La nostra gran preocupació és que no sabem en quina mesura canviarà les productivitat en els oceans. Els microbis produeixen una gran quantitat de nutrients i reciclen gran part de la pol·lució que provoquem", ha afegit Richardson.