Un centenar de persones van prendre part en la visita especial que es va fer a Cardona amb motiu de la commemoració dels 301 anys del setge que va patir la seva fortalesa, en el marc de la guerra de Successió espanyola.

La Fundació Cardona Històrica va organitzat 2 visites guiades gratuïtes per donar a conèixer els fets que hi van succeir i el desenllaç. El recorregut es va iniciar a la Casamata, antiga bateria de canons coberta i blindada a prova de bombardeig que data del segle XIX.

En un dels murs de pedra de l'espai s'hi projecta un audiovisual introductori sobre els orígens de la guerra de Successió, les característiques del conflicte, el caràcter internacional, les motivacions i interessos, el desenvolupament, les principals batalles a la península ibèrica, els personatges i fets més destacats per finalment explicar els arguments pels quals l'exèrcit borbònic decideix assetjar Cardona l'any 1711. Les visites guiades van anar a càrrec de la historiadora i intèrpret Núria Fidalgo.

La fortalesa de Cardona va ser considerada estratègica com a pas previ a la caiguda de Barcelona. Era la plaça de resistència situada a la rereguarda que calia fer caure.

Durant més de 30 dies va ser assetjada per més d'11.000 soldats de nacionalitats diferents però amb un objectiu comú: fer caure la plaça militar de Cardona.

En el decurs de la visita guiada, els participants va poder conèixer a través d'un recurs didàctic, basat en un calendari, el pas dels dies durant el setge, els fets més destacats, els militars implicats d'ambdós bàndols, el dia a dia a la fortalesa, anècdotes i curiositats i les principals estratègies d'enginyeria militar que van tenir lloc.

La visita va permetre accedir a llocs de gran interès patrimonial com ara el pati ducal del castell i antic palau residència del llinatge dels Cardona (convertit durant el setge en pati d'armes), el claustre gòtic, l'església romànica de Sant Vicenç (segle XI) convertida en un improvisat hospital de campanya i magatzem, i l'atri dels porxos pintats (llavors polvorí d'abast).