Un estudi internacional en el qual participa la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) obre la porta a la possibilitat d'esborrar els records no desitjats mitjançant teràpia d'electroxoc, segons els resultats d'un experiment realitzat a 39 pacients amb depressió.

Els responsables del treball, entre ells el director de neurociència del Centre de Tecnologia Biomèdica de la UPM, Bryan Strange, han basat la seva investigació en la fase de fixació del record denominada "reconsolidació", en la qual "els records són vulnerables i es poden fins i tot esborrar".

L'experiment va consistir que un grup de pacients amb depressió aprenguessin dues històries -un atracament i un accident de trànsit- per provar si els estímuls elèctrics esborraven o no els seus records. Una setmana després de l'aprenentatge, els investigadors van mostrar en el quiròfan a part dels pacients una diapositiva relacionada amb una de les dues històries que havien memoritzat amb la finalitat d'evocar el record que volien eliminar, mentre se'ls aplicava una teràpia d'electroxoc. L'endemà els individus tenien més dificultats per recordar aquella història.

Segons la UPM, les conclusions d'aquest estudi permeten obrir noves vies d'investigació per al tractament de determinats desordres psiquiàtrics com la depressió, en els quals la capacitat de l'ésser humà per modificar records té un "important" paper. "Mes enllà de les seves possibles aplicacions, el nostre treball emfatitza la naturalesa dinàmica de la memòria i demostra que és possible alterar els records emmagatzemats", ha apuntat Strange.