La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) participarà en la construcció del telescopi de neutrins més gran del món, la ubicació del qual encara s'ha de decidir, per estudiar l'Univers des del fons marí. El director del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC, Michel André, ha anunciat la construcció d'aquest telescopi, que servirà per estudiar l'impacte de la contaminació acústica al mar, així com fenòmens astronòmics i de física de partícules, durant la presentació de la trobada científica que reunirà del 17 al 21 de febrer a Vilanova i la Geltrú els investigadors del projecte KM3Net. Més d'un centenar de científics de tot el món per planejar-ne la construcció.

Segons ha explicat André, aquest telescopi serà la segona infraestructura més gran realitzada fins ara després de la gran muralla xinesa, i superarà en altura el Burj Khalifa de Dubai (l'edifici més alt del món), però submergit a milers de metres al fons del mar. El futur KM3Net (sigles procedents de Km3 Neutrino Telescope) serà d'una mida cinquanta vegades superior al seu predecessor, l'ANTARES (Astronomy with a Neutrino Telescope and Abyss Environmental Research), que durant els últims 15 anys ha recollit dades astronòmiques des de 2.500 metres de profunditat del Mediterrani (a prop de la costa de la Provença).

Segons la UPC, aquest tipus de telescopis permeten capturar neutrins, partícules elementals que no tenen pràcticament massa, elèctricament neutrals. El seu rastre es pot veure millor des del fons del mar, on no hi ha contaminació lumínica.