Segueix-nos a les xarxes socials:

Els boscos espanyols poden deixar d'absorbir CO2 i esdevenir-ne emissors

A aquesta amenaça s'hi suma l'augment de l'evapotranspiració dels arbres i la creixent aridesa

Els ecosistemes espanyols corren un "risc elevat" de convertir-se en emissors nets de carboni durant la segona meitat del segle XXI si no es desenvolupa una gestió "adaptativa" dels boscos al canvi climàtic per mitigar-ne l'impacte negatiu.

Així ho afirma un estudi publicat per l'Associació Espanyola d'Ecologia Terrestre en l'últim número d'Ecosistemas, la seva revista tècnica d'ecologia i medi ambient, a partir de l'anàlisi de les dades aportades pel model de projeccions climàtiques Gotilwa+, integrat en el projecte Montes-Consolider. Aquest model està basat en processos ecofisiològics i permet l'estudi i la projecció de possibles efectes del canvi climàtic sobre els ecosistemes forestals, a més de simular diferents itineraris de gestió de la massa forestal fins a arribar a l'òptim.

Segons les seves previsions, la producció neta de carboni dels boscos espanyols es reduirà a partir de la segona meitat d'aquest segle, motiu pel qual els boscos que en l'actualitat actuen com a embornals de CO2 poden canviar el seu paper i passar a actuar com a emissors nets en superar la respiració de les plantes (absorbeixen O2 i emeten CO2) el procés de fotosíntesi (absorbeixen CO2 i emeten O2).

A aquesta amenaça s'hi suma una altra i és la creixent aridesa i l'augment de l'evapotranspiració dels boscos, que es veurà previsiblement augmentada pel canvi climàtic, "la qual cosa comportarà un impacte negatiu sobre altres ecosistemes, com els fluvials".

Prem per veure més contingut per a tu