Un nou tractament desenvolupat i experimentat a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona millora la supervivència de les pacients amb càncer de cèrvix (coll uterí) i redueix el 30% la mortalitat per aquest tipus de tumor.

L'oncòloga ginecològica i investigadora principal d'aquest estudi, Ana Oaknin, ha explicat que "hem comparat l'eficàcia del tractament estàndard basat en quimioteràpia amb un altre al qual hem afegit un nou agent, que és un anticòs monoclonal, que inhibeix l'angiogènesi", és a dir, la formació de nous vasos sanguinis i el creixement dels tumors.

Amb aquest nou anticòs, que es diu bevacizumab, "les pacients han millorat la seva supervivència global i hem aconseguit que visquin més", ha dit l'oncòloga.

Segons Oaknin, el nou tractament redueix el risc de mort de les pacients el 30% i augmenta en 4 mesos la supervivència global, en una malaltia que té una incidència baixa però que afecta sobretot dones d'entre 30 i 40 anys.

La investigació, que publica la revista The New England Journal of Medicine, suposa, segons la doctora, la primera vegada que un tractament mèdic aconsegueix prolongar la supervivència d'aquestes pacients més enllà dels 12 mesos.

El càncer de cèrvix es diagnostica cada any a unes 500.000 dones arreu del món, de les quals la meitat moren, el 90% als països en via de desenvolupament.

La investigació l'ha dut a terme l'Hospital Vall d'Hebron amb altres centres espanyols que pertanyen al grup GEICO (Grup Espanyol d'Investigació en Càncer d'Ovari), que han estat els únics centres europeus que han participat en l'assaig clínic internacional de fase III que ha aconseguit millorar la supervivència de les pacients.