Un equip internacional d'investigadors, entre els quals hi ha el físic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Marcus Huber, ha aconseguit un rècord d'entrellaçament de 103 dimensions amb només dos fotons, fet que suposa un gran avenç per construir ordinadors quàntics.

Aquests ordinadors podran treballar a velocitats de processament molt superiors a les actuals i permetran també una millor encriptació de la informació.

Segons ha explicat Marc Huber, els estats en els quals poden estar les partícules elementals, com els fotons, tenen propietats que s'escapen del sentit comú perquè es produeixen superposicions, com poder estar en dos llocs al mateix temps, fet que desafia la intuïció.

Quan dues partícules estan entrellaçades es genera, a més, un vincle: mesurar l'estat d'una d'elles (si està en un o un altre lloc, o si gira en un o un altre sentit, per exemple) afecta l'estat de l'altra, per lluny que estiguin, de manera instantània.

Els científics fa anys que combinen les dues propietats per construir xarxes de partícules entrellaçades en estat de superposició, per avançar cap a la construcció d'ordinadors quàntics capaços de fer càlculs a velocitats impensables, encriptar informació amb total seguretat i realitzar experiments de mecànica quàntica que són impossibles de realitzar d'una altra manera.