Més de 7 milions de persones moren anualment al món a causa de la contaminació ambiental, ja sigui fora o dins de la llar, la qual cosa converteix la pol·lució en el principal risc mediambiental per a la salut. Així ho va denunciar l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que va presentar les últimes estadístiques sobre contaminació, que demostren que una de cada vuit morts al món estan relacionades amb l'exposició a ambients contaminats.

"Les xifres són sorprenents, són dramàtiques. I és un problema que afecta tothom, tant en països en desenvolupament com en desenvolupats. Però tenir-les ja és un primer pas, perquè ens dóna el coneixement per poder actuar i resoldre el problema", va explicar en roda de premsa María Neira, directora del departament de Salut Pública i Medi ambient de l'OMS.

Les xifres actuals sorgeixen de les estadístiques de mortalitat mundial del 2012. Les dades del 2008 indicaven una xifra de defuncions relacionades amb la contaminació ambiental de 3,5 milions, exactament la meitat dels revelats ara. Neira va especificar, no obstant això, que no ha d'entendre's que en sis anys els casos s'han duplicat, sinó que una nova metodologia i nova tecnologia han permès fer una radiografia més precisa de la situació.

Dels 7 milions de decessos, 3,7 tenen per causa la contaminació ambiental externa, i 4,3 es deuen a la pol·lució interna de les llars, causada majoritàriament per la combustió per cuinar amb fusta, carbó o biomassa.

Atès que moltes persones estan exposades tant a la pol·lució interior com a l'exterior, les estimacions de defuncions no poden sumar-se, i el total de morts per contaminació s'arrodoneix en aquests 7 milions.