Microsoft va deixar, ahir, d'oferir suport per al popular sistema operatiu Windows XP i les eines d'ofimàtica Office 2003, una jubilació anunciada que posa en risc els ordinadors que no es modernitzin. Els usuaris de XP i Office 2003 podran seguir utilitzant el programari però des d'avui quedaran més exposats a atacs cibernètics, segons adverteix Microsoft, que ja no llançarà més actualitzacions de seguretat, ni pedaços d'errors, ni millores de contingut tècnic.

Segons dades de l'empresa d'anàlisi d'ús de tecnologia a Internet Net Applications, el mes de març passat el 27,69% dels ordinadors encara funcionaven amb Windows XP, el segon sistema operatiu més popular només superat per Windows 7, que va copar el 48,77% del mercat. Windows 8 i Windows 8.1 representen una quota de mercat agregada de poc més del 10%.

La pèrdua de pes de XP en el sector ha estat progressiva durant els últims mesos, però no prou ràpida per aconseguir una transició general a versions més modernes de Windows abans de la data de jubilació.

Al març del 2013 , el 38,73% dels ordinadors tenien instal·lat Windows XP, sistema que va debutar oficialment l'agost del 2001 i va ser un "avanç per a empreses i consumidors. Ràpidament es va convertir en una de les versions més populars de Windows", va assegurar Marcos Manuello, responsable d'estratègia de Windows en el sector públic.

A la pàgina corporativa Microsoft in Government, Manuello va encoratjar els usuaris a abandonar el vell XP que va ser dissenyat per a una època en què només el 6% de la població es connectava a Internet, i no s'havia produït la irrupció massiva dels telèfons intel·ligents. "Ara ha arribat el moment per a nosaltres, juntament amb els nostres socis de maquinari i programari, d'invertir els nostres recursos en tecnologies més recents", afirma Microsoft sobre la fi d'XP a la seva pàgina de Windows.